Van temperatuurregeling tot huidbescherming: waarom zweten goed voor je is
© Screenshot La Piscine

Van temperatuurregeling tot huidbescherming: waarom zweten goed voor je is

Leestijd: 2 min

Sterke emoties, fysieke activiteit, zwoele temperaturen... In de zomer zweten we zelfs tot diep in de nacht. En hoewel zweten soms gênant kan zijn, is het een absoluut noodzakelijk fysiologisch verschijnsel. Een huisarts legt uit waarom zweten goed is voor je gezondheid.

/

Oksels, handen, voetzolen, voorhoofd, borst… Als het kwik stijgt, slaat de transpiratie overal neer en volgt het ons zelfs tot in de hete nachten. En ook al ergeren wij ons soms aan het idee dat we ons voortdurend moeten omkleden om niet nat te worden, deze fysiologische reactie houdt ons gezond, met name door de warmte van ons lichaam af te voeren wanneer het met hoge temperaturen wordt geconfronteerd. “Het is geen toeval dat sauna’s, stoombaden en andere technieken die zweten aanmoedigen al duizenden jaren bestaan”, zegt huisarts Jeanne-Charlotte Pesquidous.

Lees ook: Ontdek Tahiti: ongerepte natuur en een oase van rust

Zweten: een essentiële thermoregulator

“Zweten is het uitscheiden van zweet door de poriën van de huid”, legt Dr Jeanne-Charlotte Pesquidous uit. Alvorens eraan toe te voegen: “Het wordt in de hersenen beheerd door de hypothalamus, die een vitale rol speelt bij de regeling van de lichaamstemperatuur”. Volgens de specialist bestaat de belangrijkste functie van transpiratie erin de temperatuur aan de oppervlakte van de huid op 32°C te houden en er tegelijk voor te zorgen dat deze inwendig niet boven 37°C komt.

“Simpel gezegd heb je in de huid zweetklieren en vlak daaronder de bloedsomloop. De zweetklieren meten dus de lichaamstemperatuur en scheiden afhankelijk daarvan zweet af om de overtollige warmte te kunnen afvoeren,” vervolgt ze. Volgens de International Hyperhidrosis Society zijn er ongeveer twee tot vier miljoen zweetklieren in het lichaam, waarvan de meeste eccriene klieren zijn die een heldere, reukloze vloeistof afscheiden. Maar de klieren onder de oksels en in de liezen zijn anders: apocriene klieren scheiden een dikkere vloeistof uit die, wanneer deze in contact komt met bacteriën op de huid, lichaamsgeur veroorzaakt.

/

Zweten: de sleutel tot een gezonde huid

Maar zweten dient niet “alleen maar” om ons lichaam koel te houden. Volgens de huisarts helpt het ook om onze huid gezond te houden. “Het zal helpen de poriën te reinigen door overtollig talg te verwijderen, maar ook om een beschermende film te vormen aan de buitenkant van de huid.” Kathleen S. Viscusi, MD, een dermatoloog, vertelt Glamour UK dat zweet “krachtige antimicrobiële peptiden bevat, die de huid een natuurlijke bescherming bieden tegen acne-veroorzakende stoffen zoals ziektekiemen en bacteriën.

Volgens de sportarts Dr James Ting, geciteerd in het tijdschrift Peaceful Dumpling, activeert zweten “temperatuurgevoelige neurale circuits die de stemming reguleren, waardoor stemmingswisselingen worden verminderd”.

Lees ook: Met deze tips van een sportcoach krijg je een uitgebalanceerd lichaam

Een studie uit augustus 2016 in het tijdschrift Science Direct ontdekte dat bij “matig depressieve” mannen, matige en hoge intensiteit lichaamsbeweging de “stemming en het gevoel van eigenwaarde” verbeterde, terwijl zeer lage intensiteit lichaamsbeweging geen gunstig effect had.

/

Zweten is niet “ontgiften”

Maar één eigenschap die niet aan zweet kan worden toegeschreven, zijn de “ontgiftende” of “gewichtsverlies” deugden die er vaak aan worden toegeschreven.

Geïnterviewd door Radio Canada in augustus 2019, legde Sarah Lafontaine, een assistent-professor aan de Universiteit van Sherbrooke (Canada) uit: “Tenzij je een echt ernstige ziekte hebt – leverhepatitis of nierziekte – hoef je je lichaam niet te helpen zijn afval te elimineren. Wat u kunt doen als u zich echt wilt ontdoen van gifstoffen, in plaats van naar een kuuroord of hot yoga te gaan, is echt goed eten, goed hydrateren en regelmatig lichamelijk actief zijn.”

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.

Tags: Gezondheid, Warmte.