Kamerplanten blij houden tijdens de herfst en winter doe je zo
© Pexels

Kamerplanten blij houden tijdens de herfst en winter doe je zo

Door Melani Purnomo Widagdo
Leestijd: 1 min

Is het je ook al opgevallen dat je kamerplanten niet zo mooi meer bloeien zoals tijdens de zomer? Net zoals op de planten die buiten staan, hebben seizoenen ook effect op kamerplanten. Met deze tips houd je je huisplanten gelukkig door de winter.

/

De grootste uitdagingen voor je planten zijn de verwarming, de temperatuur en ook de donkere dagen. Ook kamerplanten nemen een winterrust: de dagen zijn korter en het licht is minder fel. Planten leven van licht en krijgen dus veel minder energie. Daardoor groeien ze minder hard of helemaal niet. Er is dus geen reden voor paniek als je geen nieuwe bladeren ziet verschijnen.

Zonder licht is er geen groei

Zorg ervoor dat je plant niet in een donker hoekje staat te verkwijnen. Is dat wel het geval, schuif je planten dan iets dichter naar het raam toe zodat ze sterk en gezond aan de lente en het groeiseizoen kunnen beginnen. Gele bladeren kunnen een indicatie zijn van te weinig zonlicht. Moest je er hier of daar een zien verschijnen, hoef je je nog geen zorgen te maken. Je kunt deze blaadjes gewoon verwijderen. Maar als het er veel worden, kan het verstandig zijn een plekje met net iets meer licht voor je plant te zoeken. Zet hem niet direct in de volle zon, liefst een paar meter dichterbij het raam.

/

Verwarming equals droge lucht

Vetplanten en cacti kunnen er redelijk goed tegen, maar de meeste kamerplanten komen uit de vochtige tropen. Onze verwarming staat dit jaar door de hoge energieprijzen misschien niet zo hoog als anders, maar toch kunnen kamerplanten last hebben van de droge lucht. Zoek als het nodig is een plek voor je planten die niet al te dicht bij de verwarming staat. Maak de lucht in huis vochtiger door schaaltjes water op de verwarming te zetten. Sommige verwarmingen hebben al bakjes hangen om te vullen met water zodat het langzaam kan verdampen. Of maak een of twee keer per week een toer rond je planten met een plantenspuit, besproei ook de onderkant van de bladeren.

Winterrust

Tijdens de wintermaanden mag je eigenlijk wat minder aandacht besteden aan je kamerplanten. Ze bloeien op eigen tempo prima verder met wat minder water en hebben alleen wat extra luchtvochtigheid en soms wat meer licht nodig.

Lees ook: De beste adressen om uit te waaien in Nieuwpoort

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Kamerplanten, Plantenverzorging.