6de editie van kunstbeurs COLLECTIBLE verhuist naar Tour & Taxis
© SINOPLE GALLERY - presse

6de editie van kunstbeurs COLLECTIBLE verhuist naar Tour & Taxis

Leestijd: 2 min

COLLECTIBLE, de internationale beurs voor 21ste-eeuws collectible design, organiseert haar zesde editie van 9 tot 12 maart 2023 op een nieuwe locatie: de Sheds van Tour & Taxis in Brussel.

/

COLLECTIBLE is het enige internationale platform dat het beste op het gebied van hedendaags collectible design samenbrengt en biedt een verfijnde selectie van gevestigde en opkomende galeries, ontwerpstudio’s, onafhankelijke producenten en toonaangevende architecten aan. De beurs werd in 2018 opgericht door kunst- en designprofessionals Clélie Debehault en Liv Vaisberg. Het is de enige beurs ter wereld die zich uitsluitend toelegt op 21ste-eeuws design. COLLECTIBLE breekt resoluut met het traditionele beursformaat en wil het model van de designbeurs een nieuwe invulling geven: bezoekers kunnen zich volledig onderdompelen in een open, geïntegreerde ruimte die gedeeld wordt door galeries, ontwerpstudio’s, instellingen en stichtingen.

Lees ook: Van orale seks tot borsten aanraken: zo blijf je van je lichaam houden tijdens de menopauze

Een internationaal comité waarin gerenommeerde figuren uit de wereld van design en creatie zetelen staat in voor de selectie van de honderd deelnemers, namelijk sterrenchef en designverzamelaar Nick Bril (België), algemeen en artistiek directeur van het MAK Museum in Wenen Lilli Hollein (Oostenrijk), architect en ontwerper Glenn Sestig (België) en rector van het Royal College of Art in London Dr. Paul Thomson (VK).

/

Tour & Taxis

Ze verhuizen voor de zesde editie naar de loodsen van Tour & Taxis in Brussel, en nodigen hiervoor PAF atelier uit om de openbare ruimtes te ontwerpen en Studio Volfram voor het ontwerp van de innovatieve lay-out compositie. Ook zijn er dit jaar drie nieuwe secties. NEW GARDE zet de beste galeries die in de afgelopen twee jaar van start zijn gegaan in de spotlights. ARCHITECT <=> DESIGNER biedt een nieuw platform voor architecten en interieurontwerpers, geselecteerd door Nicolas Schuybroek, die hun recente meubelontwerpen zullen tonen. De sectie DIALOGUE, samengesteld door Jean-François Declercq, nodigt galeries uit om werken uit de jaren ‘80 en ‘90 te tonen in dialoog met hedendaagse stukken.

De CURATED-sectie van dit jaar wordt geleid door de internationale ontwerper en kunstenaar Leo Orta. What is your story? zal zich richten op de samenwerkingen die een nieuwe generatie makers aan het opbouwen is om een collectieve kracht van creativiteit vanuit de basis te herstellen en te versterken. Tot de speciale projecten behoren Les Lauréats de l’Intelligence de la Main® van de Bettencourt-Schueller Foundation; RADO Watches in samenwerking met Haberli; en de Loewe Foundation die de Room onthult, hun online platform waarop de werken van alle kunstenaars die genomineerd zijn voor de LOEWE FOUNDATION Craft Prize te zien zijn.

Lees ook: De redactie van Marie Claire test: de gezichtsreiniger

Speciale samenwerkingen op het gebied van het meubilair zijn OHM, de fabrikant van collectible krukken die enkele exemplaren speciaal voor de beurs creëerde; Ecobirdy die kindermeubilair maakte van gerecycleerd plastic speelgoed voor de kinderhoek; en Ief Spincemaille die reusachtige collectible meubels uit touw ontwierp voor de scenografie. AFC Collection zal tenslotte een speciale ontwerpadviesdienst aanbieden bij de lancering van een nieuw op maat gemaakt meubelstuk.

Meer info: 9 – 12 maart 2023 Tour & Taxis, Havenlaan 86C 1000 Brussel.

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.