5 tips voor een instant ecologisch leven
© Unsplash

5 tips voor een instant ecologisch leven

Door Laura Dabekaussen & Cady Drell
Leestijd: 2 min

Het klimaat is aan het veranderen. En als we niet snel allemaal mee op de rem duwen, kan het wel eens zijn dat moeder aarde er heel wat sneller mee ophoudt dan we graag zouden willen. Maar verandering is moeilijk en gaat vaak niet vanzelf, ugh we know, daarom hebben we 6 gemakkelijke tips waarmee je instant ecologisch gaat leven.

Note to self: Een ecologisch leven betekent niet je hele persoonlijkheid aanpassen. Het doel is om bewuster na te denken over de keuzes die we elke dag maken.

/

1. Eet meer groenten

ecologischer

Unsplash

Deze tip is niet enkel goed voor moeder aarde, ook jij zal de voordelen voelen van meer groenten op je bord tijdens de winterdagen. Ze zitten boordevol vitaminen en zijn een stuk minder vervuilend dan vleesconsumptie. Wist je dat: de grootste oorzaak van de klimaatopwarming de uitstoot van CO2 is en dat de grootste uitstoot van dit gas van de vleesindustrie komt? Ideaal is het natuurlijk om volledig vegetarisch te gaan, maar we snappen ook dat deze ommezwaai, misschien net iets te radicaal is voor de vleesjunkies onder ons. Rundsvlees en lam zijn het meest vervuilend, probeer deze te vervangen wanneer je kan. Vlees vervangen heeft een enorme impact op ons milieu. 1x/week geen vlees eten, staat gelijk aan één jaar lang geen auto rijden.

/

2. Vermijd wegwerpmaterialen

ecologischer

Unsplash

Het lijkt een gemakkelijke oplossing en willen of niet, we hebben ons allemaal wel eens schuldig gemaakt aan het gebruik van wegwerpproducten. Zonder het te beseffen, werken we mee aan de berg plastic waste in de oceaan. Bedenk je eens hoe die 10 euro donatie aan WWF voor babyschildpadjes, eigenlijk niet opweegt tegen de aluminiumfolie om jouw lunchpakket-met-blikje-cola.

Opgelet, voordat je je schuldig gaat voelen: de oplossing is simpel en op de koop toe: minder duur. Vervang je wegwerpproducten één voor één voor de herbruikbare variant. vb Koop scheermesjes met een verwisselbaar kopje, koop een totebag en ban alle plastic bestek uit je laden.

/

3. Koop minder dingen

Want zoveel heb je effectief niet nodig. Een bekend gezegde onder reizigers luidt: “if it doesn’t fit in your bag, you don’t really need it”. Deze uitspraak hangt natuurlijk af van de grootte van de tas, maar je begrijpt het idee. De nieuwe Netflixserie “Tidying up with Marie Kondo” brengt deze gedachte tot leven. In de KonMari-manier van leven hou je enkel de dingen die je vreugde brengen. Soulcleansing en onverwacht zeer goed voor het milieu. Probeer wanneer je iets leuks ziet, eens te denken in welke verpakking het zal aankomen. Is deze groot of klein, hoelang is de route en waar is het object van gemaakt. Grote kans, dat je besluit dat je het niet echt nodig hebt.

/

4. Neem de fiets

ecologisch

Unsplash

Iedereen weet dat een auto zeer vervuilend is. En ondanks de opkomst van ecologische varianten zoals elektrische wagens, rijdt de meerderheid nog steeds met een gewone vierwieler. Probeer daarom eens iets anders: fietsen. Kleine afstanden binnen de 2 km kan je gemakkelijk te voet of met de fiets afleggen. Niet alleen ben je zo ecologisch, na een tijdje zal je het ook aan je portefeuille voelen. Hoera, extra cash.

Hetzelfde geldt voor vliegen. Opteer – wanneer je een vakantie kiest – eens niet voor het vliegtuig. Backpacken bijvoorbeeld kan enorm leuk zijn en je naar onverwachte plekken leiden. Moet je toch vliegen? Kies dan eerder voor een directe vlucht, dan de goedkopere variant met tussenstop. Zo beperk je je ecologische voetafdruk toch nog.

/

5. Unpluggen

ecologisch

Unsplash

Deze tip voor een ecologisch leven is werkelijk de gemakkelijkste van allemaal. Het is niet genoeg om je apperaten uit te schakelen als je de deur uit gaat. Veel van deze toestellen gebruiken dan nog “vampire elektricity”, een te coole naam voor de energieverspilling, die ermee gepaard gaat. Haal je tv, gsm en elektrische tandenborstel uit het stopcontact wanneer je het huis verlaat. Het is ecologischer en je spaart er een hele hoop energie mee uit.

Lees meer Marie Claire: Goede voornemens: hoe houd je ze vol, Deze essentiële oliën redden je van de winter, 5 hebbedingen die je ecologische voetafdruk verkleinen, Matcha: waarom iedereen overstag gaat voor dit felgroene poeder,

 

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Duurzaamheid, Ecologische voetafdruk, Natuur, Tips.