5 tips uit het boek van gezondheidscoach Lies Helsloot om beter te bewegen
© MCB

5 tips uit het boek van gezondheidscoach Lies Helsloot om beter te bewegen

Door Kim De Craene
Leestijd: 2 min

“Ik benoem de ziekte van deze tijd de zitziekte”, zegt gezondheidscoach Lies Helsloot. “Ons leven is ontzettend inactief geworden. Van een actief, bewegend wezen evolueerden we naar een zittend wezen, met alle gevolgen van dien.” We verzamelen enkele tips om meer en beter te bewegen uit Hesloot’s nieuwe boek Beweeg je Slank en Gelukkig. 

/

Wandelen of springen

“Een lichaam bestaat uit spieren, pezen, ligamenten, gewrichten… en die zijn gemaakt om te bewegen. Mijn basismethode bestaat uit dagelijks streven naar naar 15.000 stappen en 1 uur pittig wandelen per dag. Wandelen is en blijft de basis van mijn methode omdat je het overal, altijd en op eender welke leeftijd kan doen. Het is de meest toegankelijke sport die er is en een die heel wat mensen levenslang haalbaar zien. Wandelen is ook perfect combineerbaar met een drukke levensstijl. Wie afwisseling wil, kan ook fietsen, zwemmen, touwtjespringen, dansen en aerobics of zelfs trampolinespringen. (Rebounden’ is een full-bodywork-out!).”

Plan je beweegtijd in je agenda

“Ik werk in mijn agenda zoveel mogelijk met timeblocking. Dit houdt in dat je op voorhand bepaalde vaste activiteiten en dingen op je to-dolijst in je digitale kalender inplant, dat kan ook ontspanning zijn, bijvoorbeeld een wandeling, een work-out, klusjes en een korte koffiepauze. Anders zit je voor je het weet zo enkele uren stil. Zet met je ochtendroutine de toon, behandel een beweegmoment als je allerbelangrijkste meeting en zorg voor een aantal uitgestippelde routes.”

/

Draag je personal coach rond je pols

“Investeer in een goede activitytracker, ze zijn te koop in alle modellen en kleuren. Dit helpt je om je bewuster te worden van je eigen activiteit. Vele trackers geven je automatisch een seintje wanneer je al te lang stilzit. Een heel goede hulp om bij te houden hoe actief je bent. Je kan ook je smartphone in je achterzak laten glijden en via een app bijhouden hoeveel stappen je zet. Heel precies rekent zo’n app echter niet en je moet de hele dag met je smartphone rondlopen.”

Kies voor een gezondere pauze

“Neemt je energie een duik? Zit je te knikkebollen achter je bureau? Loop dan niet meteen naar de koffieautomaat of snoepdoos om wat bij te tanken, maar doorspek je dag met beweegmomenten, zoals minibreaks waarmee je vooral stappen zet en langere breaks waarmee je ook nog eens actieve beweging krijgt. Want vergeet het niet, je lichamelijke welzijn is het fundament voor je productiviteit en de kwaliteit van je werk. Een minibreak kan je elk uur of als het kan zelfs om het halfuur doen.”

Pik de draad ASAP weer op na een dipje

“Is het een paar dagen niet gelukt? Straf jezelf dan niet. Ik haal af en toe ook niet mijn 15.000 stappen. Soms komt het leven er gewoon tussen en worden je plannen in de war gestuurd. Zelfs met 12.000 stappen doe je het nog altijd beter dan de gemiddelde mens.”

Beweeg je Fit kost € 22,99 en is uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts. Meer info op de website.

Lees ook: Zijn kristallen in cosmetica de oplossing voor heel wat huidproblemen?

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"

Tags: Bewegen, Gezondheid, Sport.