Zijn kristallen in cosmetica de oplossing voor heel wat huidproblemen?
© MCB

Zijn kristallen in cosmetica de oplossing voor heel wat huidproblemen?

Door Kim De Craene
Leestijd: 1 min

Beroemdheden als Adele en Katy Perry veroorzaakten enkele jaren geleden een kristalrage door hun liefde voor hun favoriete edelstenen te delen. Adele gebruikte kristallen tegen stress, Perry om mannen aan te trekken. Anno 2022 zouden kristallen niet alleen de geest en gemoedstoestand beïnvloeden, maar ook voordelen voor de huid bieden.

/

Cosmeticamerken verwerken steeds vaker stenen als toermalijn, amethist en zelfs diamant in hun producten. “Elke materie heeft energie, maar edelstenen hebben van nature trillingen van een hogere frequentie”, zegt Kristin Petrovich van Själ Skincare. Het luxemerk is een pionier in huidverzorging met edelstenen. “Die hoge frequentie leidt de energie naar de zwakkere cellen in ons lichaam. Dat is hun positief effect op onze gezondheid.”

Geen wetenschappelijk bewijs

Hoezeer de edelstenen de huid ten goede komen, is nog niet wetenschappelijk bewezen. Maar steeds meer dermatologen en beauty-experten erkennen de voordelen van gezichtsverzorging met kristallen. Julie Tinant van het Belgische parfummerk J’emme lanceerde een lijn gebaseerd op stenen. “Ieder kristal heeft een eigen, unieke werking”, zegt Tinant. “Rozenkwarts stimuleert de doorbloeding van de huid, waardoor de teint helderder wordt en is gekend om zijn anti-agingwerking. Groene aventurijn helpt bij huidaandoeningen zoals eczeem, psoriaris en acne. Groene jade stimuleert de celvernieuwing en amethist heeft kalmerende en zuiverende eigenschappen.

Lees ook: Deze kleine esthetische ingrepen geven grote resultaten.

Technologie en helende planten

Materialen als diamant en saffier zijn duur, in de producten zit dan ook maar een minimale hoeveelheid onder vorm van extracten of poeders. Skincaremerk Tata Harper creëerde een moisturizer en oogcrème met als hoofdbestanddeel diamantstof. De beslissing om diamant te gebruiken was niet om de huid op cellulair niveau te verbeteren maar om een highlightingeffect te verkrijgen. Onderzoeken dat kristallen kunnen wedijveren met ingrediënten als retinol en niacinamide zijn er niet. Susanne Kaufmann, pionier in holistische huidverzorging over haar gamma Age Restorative Skincare: “Door biologische informatie te combineren met traditionele kennis over de gezondheid en genezing van de huid, moedigt deze lijn de huid aan om bepaalde processen zelf uit te voeren. We zijn trots dat we lokale geneeskrachtige planten gebruiken naast moderne technologie en een aantal andere efficiënte ingrediënten, waaronder mineralen en kostbare edelstenen als amethist en bergkristal.”

Lees ook: Ga zonder make-up de zomer in.

Net als cleopatra

Ook Huda Beauty vult in hun exfoliërende peelings vermalen rozenkwarts aan met poweringredïent hyaluronzuur en antioxidanten als watermeloen en lotusbloem. “Cleopatra baadde in grote stukken rozenkwarts. Ik ben er zo door gefascineerd dat ik er een make-upcollectie aan wijdde”, zegt oprichtster Huda Kattan. Of je nu in de kracht van kristallen gelooft of niet: niemand kan de feelgoodfactor van de stenen nog ontkennen.

Shop hieronder onze favoriete producten met kristallen in.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Make-up, Skincare.