4 redenen om morgen al op de fiets naar je werk te gaan
©

4 redenen om morgen al op de fiets naar je werk te gaan

Leestijd: 2 min

Heb je last van een winterdipje en kom je altijd tijd te kort voor die ene spinning class per week? Dan hebben wij de oplossing voor je: ga op de fiets naar je werk. Je zult al snel merken dat je prima zonder spinning kunt – en als je wel gaat, gaat het je een stuk makkelijker af. Bovendien verdwijnt je winterdip als sneeuw voor de zon en heb je in no time die beach body voor de zomer. Hieronder geven we je vier argumenten, waardoor jij morgen al op fiets naar je werk wilt.

1.      Maak een workout van je reistijd – en sla twee vliegen in een slag

Je kunt natuurlijk de auto pakken naar het werk of de Lijn nemen. Maar als je op de fiets gaat combineer je een workout met de reistijd. En waarom niet? Naar je werk moet je toch! Daarnaast heeft je fiets een aantal praktische voordelen ten opzichte van je auto: ze is zo geparkeerd en ze heeft geen benzine nodig.

Woon je ver van je werk? Geen enkel probleem; dan ga je lekker op een geëlektrificeerde fiets. Door dagelijks te fietsen kun je die wekelijkse spinning class mooi achterwege laten. Of je gaat wel heen en je fietst iedereen naar huis!

2.      Verbrand calorieën, bouw spieren op – en krijg een strakker lijf!

Door te fietsen blijf je in shape. Tijdens het fietsen verbrand je namelijk behoorlijk wat calorieën. Om precies te zijn per 10 minuten ongeveer 97. Dat zijn bijna 300 calorieën tijdens dat halve uurtje naar je werk! Een half uur per dag fietsen is ook al genoeg om spieren en conditie op te bouwen. Wist je trouwens dat je tijdens het fietsen veel verschillende spieren gebruikt? Je traint namelijk ook de spieren die zorgen voor het behouden van je evenwicht en voor het sturen. Dit kan helpen om een betere lichaamshouding te ontwikkelen tijdens je werk.

3.      Pak gerust de elektrische fiets – en kom gracieus aan op je werk

We horen je al denken: “Calorieën verbranden kan alleen met een normale fiets en daarmee kom ik verfomfaaid en badend in het zweet aan”. Dat klopt niet. Oké, met een koersfiets zul je absoluut meer calorieën verbranden en zul je sneller conditie opbouwen dan met een elektrische fiets. Maar het is een algemene misconceptie dat je van elektrisch fietsen niet fitter wordt. Als je bijvoorbeeld weinig beweegt – lees: altijd met de auto naar je werk gaat – dan blijkt dat je conditie er wel degelijk op vooruit gaat als je in plaats daarvan elektrisch fietst. Let wel: als je al sportief bent, zul je weinig hebben aan een ritje op een elektrische fiets.

Nog even een tip: waar je ook voor kiest, ga vooral op zoek naar een fiets die bij je past. Bij online aanbieders als BIKE24 & co vind je een breed aanbod aan fietsen, die geschikt zijn voor een dagelijks ritje naar je werk. En ja, op een elektrische fiets zweet je inderdaad niet en kom je een stuk gracieuzer aan. Zorg dus voor een extra setje kleding – in ieder geval een shirtje – als je op de koersfiets gaat.

4.      Zeg maar dag tegen je winterdip – en hallo tegen je beach body

Het is niet ondenkbaar dat je ’s winters soms in een winterdipje zit, dat is hartstikke normaal. Je lichaam krijgt simpelweg niet genoeg zonlicht. Maar waarschijnlijk krijg je ook niet genoeg beweging. Want bewegen is een van de manieren om je winterdip te verhelpen. Het is namelijk zo dat je meer van het gelukshormoon serotonine aanmaakt als je actief bezig bent. Dat is een van de redenen waarom je je vaak een stuk beter voelt na een lekker lange fietstocht. Je kunt jezelf dus letterlijk gelukkiger fietsen.

Waarschijnlijk kun je niet wachten om morgenvroeg heerlijk naar je werk te cruisen. Als je nog twijfels hebt over hoe het gesteld is met de omstandigheden voor fietsers in jouw gemeente: de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) heeft uitgebreide fietsrapporten per gemeente voor je paraat. Op basis daarvan wordt ook elk jaar de beste fietsgemeente verkozen. Neem een kijkje om te zien hoe het in jouw stad of dorp gesteld is met de omstandigheden voor fietsers.

Oké, waar wacht je nog op? Pomp je banden op, spring morgen op je stalen ros en fiets jezelf fit en gelukkig!

Marie Claire De artikels van >