Gevulde eieren met witte miso
Ingrediënten voor 12 halve eieren met miso
- 6 eieren,
- 1 el mayonaise,
- 2 el Griekse yoghurt,
- 1 tl citroensap,
- 1 el witte miso,
- zwarte peper en zout,
- 2 sprietjes bieslook.
Bereiding
- Kook de eieren 9 min. als ze uit de koelkast komen of 8 min. als ze op kamertemperatuur zijn.
- Laat schrikken onder koud water of in een ijsbad.
- Pel de eieren en snij ze in twee.
- Duw de dooiers uit de halve eieren of lepel ze eruit.
- Doe de dooiers samen met de mayonaise, Griekse yoghurt, citroensap, witte miso, peper en zout in een keukenrobot en mix tot een gladde massa.
- Vul een spuitzak met het mengsel.
- Spuit in elk half ei een toef ervan.
- Werk af met een paar sprietjes bieslook.
Pittige broccolini met gekaramelliseerde citroen en geroosterde amandelen
Ingrediënten voor 4 personen als hapje of bijgerecht
- 400 gr broccolini,
- 75 gr witte amandelen,
- 1⁄2 onbespoten citroen,
- 75 gr pecorini,
- 1 klont boter,
- snuf chilivlokken,
- grof zeezout.
Bereiding
- Breng een grote pot met water aan de kook.
- Blancheer de broccolini gedurende 3 minuten tot ze beetgaar zijn.
- Spoel even onder ijskoud water om het garen te stoppen.
- Hak de amandelen grof. Rooster ze in een droge pan tot ze bruin beginnen kleuren.
- Schaaf de pecorini met een dunschiller.
- Snij de halve citroen met schil in dunne plakjes, verwijder de pitten.
- Verhit een pan op een hoog vuur en bak de citroenschijfjes in de droge pan tot ze karamelliseren.
- Draai het vuur lager en smelt het klontje boter erbij.
- Voeg de geblancheerde broccolini en een snuf chilivlokken en zout toe.
- Bak enkele minuten op een hoog vuur tot de broccolini hier en daar zwart blakeren.
- Leg de broccolini samen met de gebakken citroenen op een schaal, werk af met de amandelen, pecorini en eventueel nog wat chilivlokken.
Onderstebovencake met bloedappelsien
Ingrediënten voor 1 cake
- 2 bloedappelsienen,
- 300 ml amandelmelk op kamertemperatuur,
- 100 ml zonnebloem- of maïsolie,
- 1 el appelciderazijn,
- 235 gr suiker,
- 1 tl bakpoeder,
- 1 tl sodabicarbonaat,
- 200 gr bloem,
- 25 gr amandelmeel,
- 1⁄2 tl kardemompoeder,
- springvorm.
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180° C. Meng de amandelmelk, de olie en de appelazijn met een garde en laat dit mengsel 5 minuten rusten.
- Weeg 160 gram suiker af. Doe dit met bloem, het amandelmeel, kademompoeder en bakpoeder in een mengkom.
- Zet aan de kant.
- Bekleed daarna een springvorm met bakpapier en strooi hier de resterende 75 gram suiker over de bodem.
- Snij de bloedappelsienen met schil in zo dun mogelijke schijfjes (ze moeten haast doorzichtig zijn) en schil deze dakpansgewijs op de suiker zodat de bodem volledig bedekt is. Door de schijfjes even zo te laten staan, trekt de suiker er sap uit en kleven ze beter aan de bodem. Voor je straks het deeg over de appelsienschijfjes giet, kan je ze nog even aanduwen met je hand.
- Voeg de soda toe aan het amandelmelk- oliemengsel.
- Klop goed door met een garde totdat de soda volledig is opgenomen. In combinatie met het zuur van de azijn zal dit wat bruisen. Laat weer 5 minuten rusten.
- Doe nu de droge ingrediënten geleidelijk aan bij de vloeibare terwijl je continu blijft kloppen met de garde tot je een glad beslag hebt.
- Giet het beslag zachtjes in de bakvorm met de appelsienschijfjes. Doe dit zo voorzichtig mogelijk zodat de schijfjes niet verschuiven.
- Bak de taart 45 minuten in de voorverwarmde oven. Test of de taart gaar is door een priem in de taart te stoppen: deze moet er droog uitkomen.
- Haal de taart uit de oven en laat 10 minuten afkoelen. Draai dan de taart uit de oven en laat 10 minuten afkoelen.
- Draai de taart om en klik de springvorm open. Als er schijfjes appelsien aan het bakpapier blijven kleven, leg deze dan terug op hun plaats.
- Laat verder afkoelen.
OVER HET BOEK
Voor het nieuwe kookboek Diner bundelden culinair journalisten Johanna Goyvaerts en Barbara Serulus hun krachten met Tine Lejeune van ontbijt- en lunchbar Tinsel in Antwerpen. Samen brengen ze in meer dan 100 recepten verslag van een jaar lang koken voor vrienden en familie. Groenten spelen de hoofdrol, maar ook vlees- en visgerechten staan in het boek, net als bourgondische geneugten met boter en suiker.
Diner, uitgegeven bij Luster, € 32,50, onder andere hier te koop.
Lees ook: Raclette maakt een comeback, zo ga je te werk & 3 ovenschotels uit het nieuwe kookboek van Wim Ballieu.