Raclette maakt een comeback, zo ga je te werk
© Unsplash

Raclette maakt een comeback, zo ga je te werk

Leestijd: 1 min

Vorig jaar won raclette al stevig aan populariteit tijdens de feestdagen, want tijdens semi-lockdowns biedt warme, gesmolten kaas nu eenmaal troost. Dankzij de vierde golf zitten we deze keer wellicht in hetzelfde schuitje en dus maakt raclette opnieuw zijn opwachting. We geven tips voor een geslaagde raclette-avond. 

Say Cheese

Kies voor de juiste kaas voor je raclette-avond. Opteer voor een geperste kaas, in dikke plakken gesneden, die je gesmolten of gegrild kan eten. Om te variëren kan je uit verschillende soorten kiezen, die ook de durvers onder jullie zullen bevallen: met mosterdzaad, met peper, met witte wijn of gerookt.

Unsplash

/

De healthy touch

Raclette een kleine caloriebom? Misschien wel. Maar je kan er ook een gezonde touch aan geven. Een raclette zonder aardappelen hoort simpelweg niet. Hou het stevig en smeuïg tegelijk en kook ze gewoon in de schil. Je kan het geheel perfect luchtiger maken met een groene salade met azijn en groenten als champignons, bloemkool of broccoli. Liever wat origineler? Ga dan voor een zoet-zoutcombinatie met seizoensvruchten. Granaatappelpitjes, stukjes peer, appel, kiwi, enz. gaan heel goed samen met kaas en voegen een vleugje frisheid toe.

Lees ook: Maak kans op een huisparfum van Abel Odor en Tanqueray

Smaakbom: charcuterie

Het geheim van een goede raclette zit in de juiste charcuterie. Kies daarom kwaliteitsproducten met gecertificeerde keurmerken. Zo kan je eens afstappen van de klassieke ham of Grisonvlees en kiezen voor Salamini Italiani alla Cacciatora BOB, Mortadella Bologna BGA en Cotechino Modena BGA: deze drie delicaat gearomatiseerde specialiteiten brengen je raclette naar een hoger niveau.

raclette

Wit of rood?

Kan allebei! Bij wit kies je best voor een fruitige, levendige wijn, zoals een Sauvignon Blanc, een Chardonnay of een Riesling. Dat brengt frisheid in je gerecht. Wie rood verkiest, kiest best voor een lichte wijn, zoals een Gamay, een Brouilly of een Pinot Noir. Ze passen perfect bij gesmolten kaas, maar ook bij koud vlees en aardappelen.

Lees ook: Jacquemus opent pop-upshop in Parijs die 24 op 24 open is

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.