3 vragen aan Cédrine Scheidig, winnares van de Dior Visual Arts Young Talents Award
© Zelfportret 2021, Cédrine Scheidig.

3 vragen aan Cédrine Scheidig, winnares van de Dior Visual Arts Young Talents Award

Door Galia Loupian
Leestijd: 1 min

Cédrine Scheidig, de winnares van de editie 2021 van de Dior Visual Arts Young Talents Award vertelt ons over haar werk over de banlieu.

/

Wat typeert jouw aanpak?

“Mijn werk draait rond de diasporische identiteit. Ik vertrek vanuit mijn identiteit en vanuit mijn ervaring. Ik wil de voorstellingen uit de media weerleggen.”

Wat is die diasporische identiteit?

“Ik ben opgegroeid in Seine-Saint-Denis met een mix aan nationaliteiten., vaak synoniem van een akelige banlieu en armoede. Maar je krijgt telkens dezelfde beelden voorgeschoteld en die zijn te beladen. Ik wil de beelden maken die ik toen graag had gezien. Afro-Amerikaanse fotografen zoals Zanele Muholi, Mimi Cherono Ng’ok, Santu Mofokeng… beïnvloeden mij. Zij stellen hun gemeenschap voor, voor en door zichzelf.”

Jouw beelden zijn zacht…

“Het zwarte mannenlichaam wordt zeer vaak afgeschilderd als een agressief, wild. Ik vind het als vrouw een mooi idee om er met zachtheid naar te kijken. Laat dat een politiek statement zijn.”

https://youtu.be/aT-TzOayTBA

Lees ook: Is deze oogmake-uplook van Dior de trend voor het voorjaar?

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Dior, Fotografie.