Eet jij elke ochtend hetzelfde ontbijt? Daar brengt Pascale Naessens graag verandering in. Zo bundelde ze in haar nieuwe kookboek haar favoriete gezonde ontbijtrecepten. En guess what? Je krijgt er van ons drie cadeau!

‘De beste ontbijtrecepten van Pascale’ bevat 64 inspirerende ontbijtideeën die eenvoudig te bereiden zijn en barsten van smaak. Daarenboven voorzien ze je van de nodige brandstof om de dag op een goede noot te starten.

1. Appeltjes in de oven

Zin in een eenvoudig ontbijt dat toch verrassend smaakt? Deze warme appeltjes uit de oven met romige ricotta en knapperige amandelen zijn snel klaar en kan je bovendien ook als dessert serveren.

Appeltjes in de oven Pascale Naessens

Benodigdheden

  • 2 appels
  • 200 g ricotta
  • 40 g boter
  • een handje geschaafde amandelen
  • 3 à 4 el honing (optioneel)

Bereiding

Bereidingstijd: 8 min – Gaartijd: 25 minuten

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Bedek de bodem van een ovenschaal met de ricotta.
  3. Smelt de boter in een steelpannetje. Voeg eventueel de honing toe voor een zoete toets.
  4. Snijd de appels in schijfjes van ongeveer 1 cm dik en verwijder het klokhuis.
  5. Verdeel de appelschijfjes over de ricotta, bestrijk deze met de honingboter en strooi er de geschaafde amandelen over. Lepel tot slot de rest van de boter over het geheel.
  6. Bak 25 minuten in de oven, tot de appels goudbruin en zacht zijn.

2. Miniquiches met ham

Op zoek naar een makkelijk, hartig gerecht dat je zowel als ontbijt, lunch of brunch kan serveren? Deze miniquiches met ham, ei en mascarpone zijn snel klaar, lekker luchtig en ideaal om vooraf te maken. Serveer ze warm of koud, thuis of onderweg.

Miniquiches met ham - ontbijtrecepten Pascale Naessens

Pers

Benodigdheden

Voor 8 stuks

  • 24 plakjes ham (bijv. Gandaham)
  • 8 eieren
  • 200 g mascarpone (ca. 8 eetlepels)
  • 40 g verse bieslook
  • kleine ovenschaaltjes of muffinvormpjes

Bereiding

Bereidingstijd: 10 min – Gaartijd: 15 minuten

  1. Verwarm de oven voor op 100 °C.
  2. Bekleed elk vormpje met drie plakjes ham, zodat de zijkanten en bodem volledig bedekt zijn.
  3. Hak de bieslook fijn.
  4. Zet de mascarpone kort in de oven in een klein ovenschaaltje zodat deze wat zachter wordt. Verhoog daarna de temperatuur naar 180 °C.
  5. Klop in een kom telkens één ei los met een eetlepel mascarpone, wat bieslook, peper en zout. Het mengsel mag gerust nog wat brokken mascarpone bevatten.
  6. Verdeel het mengsel over de vormpjes en bak 15 minuten in de oven.
  7. Serveer lauwwarm.

Tip: Reken op twee quiches per persoon voor een ontbijt of brunch. Toch genoeg met één? Ook prima. De hoeveelheden pas je makkelijk aan volgens je honger – en dat mag gerust verschillen van dag tot dag.

3. Ontbijtcake met fruit, noten en mascarpone

Ontbijtcake met fruit, noten en mascarpone Large

Pers

Benodigdheden

Voor één kleine cake

  • 100 g gemengde noten
  • 150 g verse bessen
  • 100 g mascarpone (ca. 2 el)
  • 40 g notenpasta (2 el)
  • 1 ei + 1 extra eierdooier
  • kleine cakevorm + bakpapier

Bereiding

Bereidingstijd: 10 min – Gaartijd: 20 minuten

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Splits het ei. Hak de noten grof en meng ze met het eiwit en de notenpasta tot een kleverige massa.
  3. Bekleed de cakevorm met bakpapier en schep het notenmengsel erin. Druk goed aan, vooral in de hoeken.
  4. Roer de mascarpone los met de twee eierdooiers en voeg daarna de bessen toe. Laat gerust een paar bessen stukgaan tijdens het mengen, maar plet ze niet volledig.
  5. Verdeel dit mengsel over de notenbodem in de bakvorm en bak de cake 20 minuten in de oven.
  6. Laat licht afkoelen en serveer lauw of op kamertemperatuur.

Benieuwd naar de overige 61 ontbijtrecepten? Je koopt ‘De beste ontbijtrecepten van Pascale’ hier voor €22,99.

Meer ontbijtinspiratie? Probeer ook onze recepten voor koffiehavermoutpap met peerJapanse fluffy pancakes en pesto eggs.