7 tips tegen het Blue Monday-gevoel
© Unsplash

7 tips tegen het Blue Monday-gevoel

Leestijd: 2 min

Voel je je rot deze maandag? Genoeg van het gure winterweer en van de lange, donkere dagen? Dat kan best op deze zogenaamde Blue Monday of deprimaandag. Velen zien de derde maandag van januari als de meest depressieve van het jaar. Met deze tips van lifecoach Els Cornelis kom je deze sombere dag iets vlotter door.

/

Blue Monday wordt door sommigen als de meest deprimerende dag van het jaar. Het concept werd in 2005 gecreëerd door de Britse psycholoog Dr. Cliff Arnall. Hij formuleerde een wiskundige vergelijking die rekening hield met verschillende factoren zoals het weer, schulden, de tijd sinds Kerstmis, de tijd sinds het mislukken van nieuwjaarsvoornemens en motivatieniveaus. Deze tips van Els Cornelis van Revive Coaching helpen om de blues van Blue Monday te bestrijden.

Daag jezelf elke dag uit

“Je kan een schema met uitdagingen maken waar je je aan kan houden. Op maandag neem je een koude douche, op dinsdag ga je een half uur wandelen, op woensdag doe je ‘s  ochtends een korte workout, op donderdag neem je terug een koude douche en op vrijdag doe je drie keer per dag een HIT oefening. Zo’n natuurlijke kick zorgt er voor dat je vanzelf dat goed gevoel  opnieuw wil oproepen en hetzelfde gedrag wil herhalen.”

Kleur op je bord

“Tryptofaan zorgt voor een goede werking van het zenuwstelsel. Een heerlijk tryptofaanrijk ontbijt kan bijvoorbeeld bestaan uit een kom warme havermout met een halve banaan, cacao, zwarte chocolade, afgewerkt met pompoenpitten. Probeer bovendien dagelijks kleur op je bord te toveren waardoor je je vezelgebruik verhoogt. Eet ruimschoots groenten en fruit van het seizoen. Kolen, aardpeer, zoete aardappel, postelein, pompoen en rode biet: hoe gevarieerder en hoe meer kleur, hoe beter.”

Zonlicht

“Ga licht opsnuiven op koude zonnige winterdagen. Zonlicht dat rechtstreeks op je ogen valt zorgt eveneens voor serotonine aanmaak overdag.”

Kruiden

“Gebruik dagelijks verwarmende kruiden zoals gember, cayennepeper curcuma, kaneel. Ze zorgen voor een dopamineboost, een beter glucosemetabolisme en een goede spijsvertering en ondersteunen de immuniteit. Je kan bijvoorbeeld verse gemberthee maken, warme chocolademelk met kaneel en cayennepeper of een café latte met wat curcuma.”

Naar buiten

“Ben je niet echt een sportief type, maar wil je wel de voordelen ondervinden naar stemming en humeur van bewegen, start dan met eenvoudige dingen zoals wandelen of fietsen naar de winkel in plaats van de auto te nemen, of vroeger afstappen van de bus en een eind te voet gaan. Dit zijn zaken die je vrij makkelijk kan integreren in je dagelijks leven. Of je maakt net voor of na de middaglunch tijd vrij om een half uurtje naar buiten te gaan.

Regent het pijpenstelen en wil je toch de voordelen ondervinden op vlak van focus, energie, scherpere geest en vetverbranding, doe dan aan een vorm van high intensity training, ook wel HIT genoemd. Drie minuten per dag is voldoende.”

Hormonale balans

“Een goede neurotransmitter- en hormonale balans is cruciaal om winterdipjes je dagelijks functioneren niet te laten ondermijnen. Deze balans hangt hoofdzakelijk af van een gebalanceerde voeding, een goede darmgezondheid en een correcte vitamine-en mineralenstatus. Via bloed en stoelgang kan je meer inzicht krijgen.”

Lees ook: Zo krijg je opnieuw werkmotivatie na de feestdagen

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"

Tags: Blue monday, Depressie, Winterdip.