Met deze tips hou je je slaapkamer fris en gezond
© Unsplash

Met deze tips hou je je slaapkamer fris en gezond

Door Kim De Craene
Leestijd: 1 min

Een frisse slaapkamer heeft meer impact dan je denkt: het beïnvloedt je gemoed, je huid en de kwaliteit van je slaap. Wij vroegen een expert naar advies.

/

Geef een slaaptekort, slechte huid en allergieën geen kans door een aantal slimme keuzes te maken in de slaapkamer. Theresa Schnorbach, psychologe en slaapexperte bij slaapmerk Emma Sleep, deelt een aantal handige tips om comfort, stijl en gezondheid in je slaapkamer combineert.

De invloed van kleuren in je slaapkamer

“Kleuren beïnvloeden ons onderbewustzijn en impacteren daarmee ons gemoed en onze slaapkwaliteit aanzienlijk. Ze spelen een subtiele maar significante rol. Het is daarom belangrijk om de juiste kleurkeuzes te maken in de slaapkamer. Vermijd schreeuwerige kleuren, zoals rood, die stimulerend zijn en onrust oproepen. Zachte, serene kleuren creëren een sfeer van rust.”

“Blauw staat bekend om zijn kalmerende effect, bevordert een gevoel van stabiliteit en kan helpen de geest te ontspannen. Wit of crème brengt een gevoel van frisheid en reinheid in de ruimt. Beige en grijs zijn zachte, neutrale kleuren die helpen een vredige, veilige en stabiele omgeving te creëren. Het incorporeren van deze kleuren in je slaapkamer kan een wereld van verschil maken voor een goede nachtrust.”

Luchtjes vermijden

“Ververs je bedlinnen regelmatig en kies voor kleuren die een rustgevende en vredige sfeer oproepen. Wees ook lief voor je matras. Een goed onderhoud van je matras kan de levensduur verlengen. Bovendien neemt je matras allerlei vuil en stof op. Draai je matras bij tijd en stond eens om en lucht hem uit, zo vermijd je vreemde luchtjes en kuilvorming.”

“Was je bedlinnen regelmatig op hoge temperatuur en gebruik geschikt beddengoed uit het juiste materiaal om blootstelling aan allergenen te verminderen en te genieten van een ongestoorde nachtrust.”

Wassen en stofzuigen

“Je slaapkamer verluchten valt niet te vermijden. Helaas brengen de open ramen vaak ook ongewenste pollenbezoekers met zich mee, die zich vaak verstoppen in het textiel in je slaapkamer. Was daarom niet alleen regelmatig je bedlinnen, maar ook je gordijnen en ander stoffen materiaal in je slaapkamer. Stofzuig het tapijt en poets ook grondig onder je bed. Kies voor zacht en huidvriendelijk materiaal voor je beddengoed. Goed voor je huid, je haar en je nachtrust.”

Lees ook: Adieu, sigaret: tips & tricks om te stoppen met roken

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"

Tags: Slapen.