Van strijd naar kracht: Sarah’s reis met MS
©

Van strijd naar kracht: Sarah’s reis met MS

Leestijd: 2 min

Kun je beschrijven wat je voelde toen je hoorde dat je MS had?

"Het moment waarop ik hoorde dat ik MS had, werd ik overspoeld door een gevoel van ongeloof en vrees. Ik was mijn leven aan het opzetten, met volop dromen en ambities, toen plotseling alles wankel werd. Met de diagnose kwam een intense onzekerheid en ik vond het moeilijk om mijn nieuwe werkelijkheid te aanvaarden. Het voelde alsof ik een vreemdeling was in mijn eigen lichaam, iets wat ik niet langer kon vertrouwen."

Hoe heb je je strijd met MS ervaren in de eerste jaren na de diagnose?

“De eerste jaren na de diagnose waren ongelooflijk zwaar. Elke dag was een strijd tegen mijn eigen lichaam, dat onberekenbaar en niet te vertrouwen leek. Ik kwam diverse fysieke en emotionele uitdagingen tegen, van intense vermoeidheid tot het onverwacht verliezen van mobiliteit. Het was een tijd van intensieve zelfreflectie en het opnieuw evalueren van mijn levensdoelen. Het moeilijkste was om de veranderingen in mijn lichaam en het verlies van mijn onafhankelijkheid te accepteren.”

Kun je vertellen over je ervaring met het overstappen op hulpmiddelen?

“In het begin voelde het gebruik van hulpmiddelen als een soort nederlaag. Het was lastig om te accepteren dat ik iets anders dan mijn eigen lichaam nodig had om me te bewegen. Maar geleidelijk aan begon ik te zien dat deze hulpmiddelen mij juist vrijheid en onafhankelijkheid gaven.”

Wat betekende het voor jou om je hulpmiddelen te kunnen personaliseren?

“Het personaliseren van mijn rolstoel gaf me een enorme boost in zelfvertrouwen. Ik had een rolstoel die ik zelf had aangepast, en daar was ik echt trots op. Het reflecteerde mijn persoonlijkheid en stijl, en veranderde mijn visie op mijn rolstoel: niet meer als een teken van zwakte, maar als een onderdeel van mijn identiteit. Ik ben dankbaar dat bedrijven zoals Otolift de mogelijkheid bieden om hulpmiddelen aan te passen, zoals het kiezen van de kleur van de traplift rail of de stof van de zitting. Dit heeft een grote impact op hoe je je voelt bij het gebruik van deze hulpmiddelen.”

Wat motiveerde je om een stamceltransplantatie in Rusland te overwegen?

“Na jaren van traditionele behandelingen zonder significante verbetering, begon ik alternatieve oplossingen te overwegen. De beslissing voor een stamceltransplantatie in Rusland was niet makkelijk. Het was een mix van hoop en wanhoop, een kans op een beter leven die ik niet kon negeren. Ik was bereid het risico te nemen voor de mogelijkheid van significante verbetering.”

Hoe is je leven veranderd na de behandeling?

“De behandeling heeft mijn leven op allerlei manieren veranderd. Ik heb veel van mijn mobiliteit teruggekregen, wat me een ongekende vrijheid heeft gegeven. Maar het is meer dan alleen fysieke verbetering. Deze ervaring heeft me mentaal en emotioneel sterker gemaakt. Het heeft me geleerd om elke dag te waarderen en niet de kleine dingen in het leven als vanzelfsprekend te zien. Ik heb een nieuw perspectief op het leven gekregen, waarvoor ik ontzettend dankbaar ben.”

Wat wil je meegeven aan mensen die in een vergelijkbare situatie zitten?

“Ik wil tegen iedereen die zich in een vergelijkbare situatie bevindt zeggen: onderschat nooit de kracht van zelfbepaling en empowerment. In tijden van onzekerheid en uitdaging is het makkelijk om overweldigd te raken. Maar ik moedig je aan om assertief te zijn. Vecht voor je recht om keuzes te maken die jouw leven weerspiegelen, of het nu gaat om het personaliseren van een hulpmiddel of het zoeken naar onconventionele behandelingen. Jouw mening en voorkeuren zijn belangrijk, en je verdient een leven dat niet alleen aansluit bij je behoeften, maar ook bij je identiteit en waarden.”

Sarah’s verhaal is een toonbeeld van kracht en veerkracht in het aangezicht van grote uitdagingen. Haar ervaringen bieden hoop en inspiratie voor iedereen die te maken krijgt met ingrijpende veranderingen in het leven. Tegenwoordig zet Sarah zich in om haar verhaal te delen en anderen te inspireren, en om bewustzijn over MS te vergroten. Haar boodschap is duidelijk: ongeacht de uitdagingen, er is altijd een pad vooruit.

Marie Claire De artikels van >