Online vergaderen, biedt een gemakkelijk alternatief om met elkaar in contact te blijven. En ongetwijfeld heeft dat een lange tijd goed gewerkt. Maar nu begint dat alternatief barstjes te vertonen.
Zoom-moeheid
Wat betekent Zoom-moeheid nu juist? Eigenlijk beschrijft dit kortweg de vermoeidheid en de angst die optreedt bij het veelvuldig plaatsvinden van online videogesprekken. Sinds corona gebruiken meer dan 300 miljoen mensen Zoom, Teams of andere virtuele platformen en dat heeft duidelijk gevolgen op de mentale gezondheid.
Confrontatie met jezelf
Online vergaderen zorgt voor verschillende stressfactoren. Jezelf op je scherm zien bijvoorbeeld kan ervoor zorgen dat je meer bezig bent met hoe je eruit ziet of hoe je je gedraagt, dan wat er verteld wordt. Je hebt het idee dat je non-stop in het middelpunt van de belangstelling staat en je dus alert moet zijn op hoe je overkomt. Dat zorgt voor stress en minder concentratie.
Wat met non-verbaal gedrag?
Waar je ook bent het non-verbale gedrag van mensen trekt meestal je aandacht en zorgt er voor dat je iets begrijpt. Dat is één van de grote gebreken waarin de digitalisering ons niet tegemoet komt. Zo komen onze gezichtsuitdrukkingen of handgebaren helemaal niet over op beeld wat ervoor zorgt dat onze boodschap soms verloren gaat. Ook hierover maken we ons druk, waardoor we meer moeite doen om digitaal die non-verbale gedragingen te overdrijven.
Techniek-paniek
Of je nu een geboren technieker bent of een echte technologie kneus, speelt niet echt een rol als je in een Zoommeeting naar je baas aan het luisteren bent. Op dat moment gaat al je aandacht naar de spreker en van zodra er nog maar een hapering of stilte opdaagt, schiet je al in paniek. Is mijn interverbinding verbroken? Gaat mijn computer uitvallen? Mis ik iets belangrijks? Tal van vragen razen door je hoofd terwijl er in een fysiek gesprek helemaal geen sprake is van een internetverbinding.
Heb je hier last van? Tips!
Deze manier van werken is vermoeiend! Je hoofd zit vol, je geraakt overprikkeld of je loopt emotioneel, dat zijn allemaal mogelijke situaties die Zoom-moeheid kunnen beschrijven. Maar wat kan je hieraan doen?
- Voor de hand liggend, maar niet onbelangrijk: beperk het aantal online meetings. Zo kan je bijvoorbeeld overwegen om kleine zaken via de telefoon te bespreken of een mailtje te sturen.
- Zoek een locatie in huis die op je scherm rust uitstraalt, zoals een lege muur. Dit zorgt ervoor dat de mensen met wie je in vergadering bent, minder afgeleid raken.
- Zet je smartphone op vliegtuigmodus. Dat is niet evident, inderdaad. Maar het zorgt ervoor dat je minder snel moe wordt.
- Zet je schermhelderheid op een lager pitje. Zo voorkom je dat je ogen oververmoeid geraken.
Lees meer Marie Claire op: Work overload? 5 tips om je productiviteit te verhogen; Telewerken: wanneer zit mijn werkdag erop?; Blue Monday: zo hou jij het geluksstofje dopamine op peil