Zo kan je terug aan de slag na je burn-out
© Getty Images

Zo kan je terug aan de slag na je burn-out

Door Hannelore Spileers
Leestijd: 2 min

Terug aan de slag gaan na een burn-out, is een grote stap. Terugkeren naar je oude job is meestal niet de juiste keuze. Maar hoe solliciteer je het beste bij een nieuwe werkgever?

Ontstond je burn-out vooral door de werkomstandigheden van je oude job? Dan is het geen goed idee om daar opnieuw aan de slag te gaan. Het is belangrijk om nu na te denken wat je echt wil. Blijf je in dezelfde sector bij een andere werkgever, of ga je meteen voor de carrièreswitch? In beide gevallen wil je een zo goed mogelijke indruk maken tijdens het sollicitatiegesprek. Daarom geeft rekruteringskantoor Robert Walters enkele tips.

De invloed van een burn-out op je carrière

Herstellen van een burn-out kan lang duren, in vele gevallen zelfs meer dan een jaar. In die tijd kan je bijvoorbeeld bijscholingen, opleidingen of interessante projecten gemist hebben.

Wat er in die tijd wel veranderd, is je persoonlijke ontwikkeling. Je hebt jezelf beter leren kennen. Je weet wat je limieten zijn, kan beter omgaan met stress en je weet nu ook bij wie je terecht kan voor hulp. Dat zijn dingen die van pas kunnen komen in je volgende carrière. Een burn-out heeft dus niet enkel negatieve gevolgen.

Eerst reflecteren, dan solliciteren

Een burn-out hebben is niet leuk en je wil dus voorkomen dat je hervalt. Daarom is het belangrijk om achteraf te reflecteren. Stel jezelf enkele vragen. Waarom lag je stressniveau zo hoog? Nam je meer verantwoordelijkheden op dan je werkelijk aankon? Paste de job toch niet helemaal bij jou? Pas als je weet wat het probleem was, kan je op zoek gaan naar iets nieuw.

Een op drie mensen hervalt vroeg of laat. Zorg ervoor dat je helemaal klaar bent om opnieuw aan de slag te gaan. Anders is het risico op herval groter.

Lees ook: Wil jij ook gezonder eten? Maak kennis met de Yang Sheng-trend

/

Haalbaar doel

Als je weet wat je wil, is de verleiding groot om direct voor jouw ultieme doel te gaan. Let op dat je niet te hard van stapel loopt. Probeer het werken langzaam op te bouwen. Deeltijds werken is hiervoor de ideale oplossing. Hou ook rekening met de oorzaak van je burn-out. Had je vooral last van stress? Solliciteer dan niet meteen voor een job met een hoge werkdruk zoals de rol van een manager.

Vermelden of niet?

Moet je je burn-out vermelden tijdens het sollicitatiegesprek? Dat hangt af van jouw situatie. Ben je nog niet volledig hersteld? Dan is het beter om dit eerlijk te vermelden. Ben je helemaal klaar voor een nieuwe uitdaging? Dan hoef je het niet te vertellen, maar in sommige gevallen is het wel een goed idee.

Ben je sterker uit je burn-out gekomen, of was het de aanleiding voor je carrièreswitch? Dan kan het juist positief zijn om het op tafel te gooien. Hou je het toch liever voor jezelf? Dat kan, werkgevers mogen niet naar jouw gezondheid of je ziekteverzuim vragen.

Lees ook: Trend: de preppy clean girl aesthetic

/

Ik ben aangenomen! Wat nu?

Proficiat! Het is nu tijd om je burn-out en de gevolgen achter je te laten. Maar blijf wel alert, want je loopt het risico om te hervallen. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Merk je dat je last krijgt van stress of raak je het overzicht kwijt? Bespreek dat tijdig met je manager zodat jullie samen kunnen werken aan een oplossing.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >