Hemelsblauwe glinsterende parels op de oogleden, pailletten op de lippen en nagels, gelaagde glitter op een smoky eye, zilveren highlighter in de binnenste ooghoeken… Op de mond, de nagels of op de huid, duiken deze winter overal glitters op. Na twee jaar achter het masker, willen we immers opsmuk. Dat schreven we trouwens hier ook al.
Voor wie tijdens de feestdagen niet wil opgaan als een muurbloempje in de massa, zijn glitters ideaal om mee uit te pakken. Toch wil je er ook niet uitzien als een wandelende discobal. Met deze tips hou je het draagbaar en stijlvol.
Wat voor glittermake-up gebruik je?
“Wees voorzichtig, ze zijn er in verschillende vormen, die niet hetzelfde doel dienen”, waarschuwt visagiste Carole Colombani, die ze regelmatig gebruikt bij fotoshoots.
Voor een zeer natuurlijke gloed zijn micas (een grote groep mineralen waarvan de kristallen perfect splijten in extreem dunne elastische vlakken en daarom vaak gebruikt worden in make-up, nvdr) een ideale oplossing. Ze zitten o.a. in crèmes, foundations en blushes. “Het maakt niet uit of het crème of poeder is, het hangt af van het resultaat dat je wilt: een crème textuur zal beter mengen voor een subtieler effect, terwijl een poeder meer glamoureus zal zijn”, adviseert de visagiste.
Voor een iets meer sprankelende glans zijn gemicroniseerde glitters iets groter dan parelmoer, maar veel briljanter. “Door het licht in alle richtingen te weerkaatsen, creëren ze microflitsen op de huid. Daarom zitten ze voornamelijk in de nieuwste generatie highlighters”, legt ze uit.
De klassieke glitter kan worden aangebracht als toplaag via een blush, op de wimperlijn en ooglid of in bijvoorbeeld de binnenste ooghoek, om deze op te lichten.
Lees ook: De redactie van Marie Claire test: de verjongende dagcrème.
Op welke delen van het gezicht breng je glitter aan?
Op het gezicht kan je prima een licht glimmende crèmefoundation gebruiken, maar visagisten geven de voorkeur aan een gloed op maat. “Meng het equivalent van een rijstkorrel microglitter in een flinke dot dagcrème en masseer lichtjes het gezicht, de hals en decolleté”, aldus Carole Colombani. De glitter zal op het eerste gezicht niet zichtbaar zijn, maar wel als je beweegt.
Om de teint op te frissen, kan je highlighter aanbrengen boven de wenkbrauwboog, op de cupidoboog, op de kin en de neusbrug: “Maar vermijd het puntje, dat maakt de platte neus optisch platter”, benadrukt de expert.
Denk in lagen voor de ogen. Een laagje parelmoerachtige crèmeschaduw als basis en een laagje glitterpoeder als toplaag geven de ogen dimensie en diepte. “Als je glitter aan je wimpers wilt toevoegen, kies dan altijd een mascara die donkerder is dan je iris: bordeauxrode of smaragdgroene glitters in een zwarte basis, bijvoorbeeld”, aldus Colombani.
Een andere optie: een bruin oogpotlood in combinatie met gouden glitters. “Het geeft een sprankeling aan de ogen, het is heel lichtgevend, chiquer en subtieler dan een zwart potlood dat vaak met zilver wordt gecombineerd.”
Op de nagels verkiest de visagiste matte glitters, die eleganter zijn en de manicure toch een glans geven. Glitters op de lippen raadt Colombani af. “Het is helemaal niet handig als je iets wil eten of drinken, en niemand wil de hele avond bezig zijn met nieuwe glitters aan te brengen.”
Hoe breng je glitter aan als een pro?
Glitter en parelmoer zijn geen traditionele pigmenten. “Ze worden dan ook opgedept en niet op de huid geveegd, anders gaat hun glans weg”, zegt de expert.
Maak de zone waar je glitters op wil aanbrengen eerst een beetje vochtig met een borstel gedrenkt in thermaal water. Pak de glitters op en breng ze aan met een schuim- of siliconenapplicator, die voorkomt dat ze er door elektrostatische druk afvallen. Tik ze vervolgens met een borstel op de teint of plat en stevig op de ogen. Fixeer het resultaat met een make-up fixer. Verwijder degenen die zijn afgevallen (op de donkere kringen, bijvoorbeeld) met een micro-poreuze pleister. Dit zeer lichte kleefpapier wordt gebruikt om verband te fixeren en vind je in elke apotheek.
Lees ook: De mooiste glitternagellak voor de feesten.