Marni en Veja werken opnieuw samen: “Het woord duurzaamheid wordt misbruikt”
© Veja x Marni

Marni en Veja werken opnieuw samen: “Het woord duurzaamheid wordt misbruikt”

Leestijd: 2 min

VEJA slaat opnieuw de handen in elkaar met het Italiaanse modehuis Marni. Het resultaat is een bonte capsulecollectie die drie kleurrijke nieuwe sneakers introduceert. De capsule omarmt enerzijds de V-15, een high-top sneaker geïnspireerd op retro baskets, en anderzijds de V-10, de populaire evergreen in twee uitvoeringen.

/

Beide stijlen zijn voorzien van kleurrijk gekrabbel, waardoor ze een artisanale look en feel krijgen, eigen aan de collecties van Marni. De V-15 speelt het klassieke kleurenpalet van stylo’s uit, terwijl de V-10 een elegante waaier aan pastel- en felle tinten omarmt.

“We hebben dezelfde DIY ontwerpfilosofie van vorig seizoen uitgebreid, met nieuwe chromatische interpretaties in zowel high-top als low-top modellen. Deze keer ontwikkelden we echter ook een resolute zwarte & witte versie, als tegenhanger van de kleurrijke versie”, vertelt Marni designer Francesco Risso ons.

Lees ook: Dit zijn de datingtrends voor 2023

“Wederzijdse waardering en respect staan centraal bij elke nieuwe samenwerking”, gaat hij verder. “Maar ook een oprechte openheid voor het standpunt van de ander. Het is een uitwisseling, het gaat over samen sterker zijn, maar ook over het leiden van je merk en je visie in een richting die je niet noodzakelijkerwijs had bedacht.”

veja marni

MCB/pers

/

Duurzaamheid

De collectie is duurzaam, al staan de ontwerpers niet te springen om het woord van de daken te schreeuwen. Risso: “Het woord duurzaamheid wordt een beetje misbruikt – het brengt me meteen in het strijdperk van marketing en PR, wat zo ver afstaat van wat ik bij Marni doe. In mijn creatieve praktijk hecht ik waarde aan meer verantwoorde besluitvorming – omdat het verder gaat dan het milieu-effect van wat we doen, maar ook veel andere factoren aanpakt: van de psychologische behoeften van onze consumenten, tot duurzaamheid en ambacht, tot het welzijn van de mensen die betrokken zijn bij onze processen.”

Dat benadrukt ook Sébastien Kopp, Co-founder van Veja: “Voor ons betekent ‘duurzame mode’ niets. Wat we doen met VEJA is omgaan met de realiteit van de ‘productieketen’. We willen weten wat er in onze producten zit, dus volgen we de grondstoffen tot het allereerste begin, en vinden dan producenten van regeneratieve biologische katoen, wilde rubber in het Amazonewoud, gerecycled PET, leer dat afkomstig is van schone boerderijen, waar de koeien biologisch voedsel kunnen eten en geen GMO’s. Echt, zoals we schreven op onze NY winkel, duurzaamheid is een leeg woord. Wij kozen voor de realiteit. We kozen ervoor om te weten hoe producten worden gemaakt.”

veja marni

Pers

Dat beide merken veel belang hechten aan creativiteit en hoe hun producten vervaardigd worden is duidelijk. “Ik denk dat we allebei waarde hechten aan wat mensen in onze merken zien en wat ze van ons verwachten”, benadrukt Risso. “Beide merken waarderen authenticiteit en staan voor integriteit, ook al uit zich dat op ogenschijnlijk verschillende domeinen. Het leukste aan de samenwerking? Risso: “De gelijke waarden en idealen delen – maar toen het tijd was om te creëren, lieten we echt los. Op een bepaalde manier laat het resultaat dat zien, we hebben ons opnieuw verbonden met onze naïeve zelf om een product te creëren dat een viering is van vrijheid en zelfexpressie.”

Lees ook: Waarom we vaker ongelukkig zijn tijdens deze periode van het jaar

De Veja x Marni sneakercollectie is nu verkrijgbaar via www.veja-store.com, in de Veja stores en in geselecteerde verkooppunten.

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.

Tags: Marni, Veja.