Zeg nee tegen folterpaté
Een gemarteld beest is helemaal geen feest, en dat eenden gemarteld worden voor foie gras, staat vast. “In Vlaanderen gaat het verbod op dwangvoederen van eenden voor foie gras van kracht in 2023, maar in Wallonië gaat de wreedheid onverminderd voort. Dat moet stoppen”, onderstreept GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “Met de slogan ‘een gemarteld beest is geen feest’, zeggen we luidkeels ‘nee’ tegen een gefolterd dier op je bord.”
Lees ook: Wastemass: tijdens de kerstperiode verspillen we het meeste voedsel
De voorbije jaren wierpen de campagnes van GAIA hun vruchten af. Toch blijft foie gras nog veel op de feestmenu’s staan. Foie gras zelf niet kopen of bereiden is één ding, maar het weigeren op andermans’ diner is nog iets anders. “Van mensen zonder uitgesproken mening wordt verwacht dat ze onverschillig en neutraal reageren wanneer ze folterpaté op hun bord krijgen,”, legt Vandenbosch uit. “GAIA wil net die mensen motiveren om foie gras te weigeren wanneer ze het voorgeschoteld krijgen, als een duidelijk maatschappelijk signaal.”
Wallonië moet volgen
België is een van de weinige Europese landen die nog foie gras produceren. Toch kon GAIA na jarenlang actievoeren al verandering in gang zetten. In Vlaanderen en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest werd een verbod op dwangvoederen voor de productie van foie gras goedgekeurd. Ten laatste op 1 december 2023 zal het in Vlaanderen voorgoed afgelopen zijn met het dwangvoederen van eenden en ganzen.
Lees ook: Met deze items stel jij een partylook samen die je het hele jaar door draagt
Vooral in Wallonië wil GAIA nog verandering teweegbrengen. Want het is vooral daar dat het schoentje blijft wringen. “Dat valt te verklaren door het gelijklopende eet- en kooppatroon van Walen en Fransen,” zegt GAIA-directeur Ann De Greef. “In Frankrijk, de grootste producent van foie gras ter wereld, ondergaan jaarlijks nog zo’n 37 miljoen eenden een intensieve mishandeling.
Plantaardig alternatief
GAIA wil de consument bovendien een volwaardig alternatief voor foie gras aanbieden met respect voor mens en dier. Zo bracht GAIA enkele jaren geleden ‘Faux Gras de GAIA’ op de markt. Een 100% diervriendelijke product, speciaal voor fijnproevers. In november 2021 kreeg het trouwens het V-label toegekend, een internationale award voor ‘Best Meat Alternative’. “Intussen verkopen we meer dan een half miljoen potjes Faux Gras de GAIA per jaar, vooral ook in Frankrijk”, weet De Greef. “En we willen nog meer feestvierders over de streep trekken om te kiezen voor een diervriendelijk alternatief.”
Lees ook: In deze pop-upwinkels in Antwerpen scoor je last minute cadeaus