Wastemass: tijdens de kerstperiode verspillen we het meeste voedsel
© Unsplash

Wastemass: tijdens de kerstperiode verspillen we het meeste voedsel

Door Margo Verhasselt
Leestijd: 1 min

De gezelligste periode van het jaar is volgens ruim de helft van de Belgen (58%) ook die waarin het meeste voedsel verspild wordt. Dat blijkt uit een onderzoek van Phenix, de app tegen voedselverspilling, waarvoor 1.000 Belgen werden bevraagd. Reden? We gaan té enthousiast boodschappen doen (83%) én we laten ons in deze periode vaker verleiden tot impulsaankopen (43%). 

Wat zijn jouw plannen voor de feestdagen? Ruim 1 op de 2 Belgen (57%) organiseert één of meerdere etentjes bij hem of haar thuis. Iets meer dan de helft (53%) schuift op zijn beurt dan weer bij iemand anders thuis de voeten onder tafel terwijl 17% in de feestperiode op restaurant gaat.

Lees ook: Wereld Orgasmedag: 4 op de 10 Belgen die een speeltje gebruiken, komen sneller klaar

Van wie thuis een feest organiseert, zegt een ruime meerderheid (70%) goed te kunnen inschatten hoeveel de gasten zullen eten. Toch zijn de porties (te) royaal tijdens de feestdagen: ruim 4 op de 5 gastheren en -vrouwen (83%) koopt (veel) meer eten dan hun gasten op kunnen. Maar dat heeft een nadelig gevolg: ze hebben gemiddeld zo’n vijfde (19%) van de feestmaaltijd over en 43% blijft achter met een koelkast die bomvol zit.

/

2 op de 3 Belgen eten nog dagenlang van hun kerstmenu

Gelukkig zegt slechts een minderheid van de gastheren en -vrouwen (13%) dat ze de restjes na de feestdagen in de vuilbak of de compostbak zullen kieperen. Ruim 8 op de 10 (85%) verorbert de overschot later nog. 2 op de 3 Belgen (66%) genieten er zelfs nog dagenlang van. Iets meer dan de helft (52%) vriest restjes in en 41% geeft ze mee aan de gasten.

Lees ook: Kerst 2021: dit staat op de verlanglijst van onze fashion director Elspeth

Restjes mee naar huis?

Bijna 4 op de 10 Belgen (39%) krijgt dan ook telkens de vraag of ze nog iets mee naar huis willen nemen van de gastheer of -vrouw. En terwijl bijna de helft van de Belgen (46%) volmondig ‘ja’ antwoordt op deze vraag, vindt ruim een kwart (28%) dit niet leuk terwijl bijna evenveel Belgen er eerder gelaten op reageren (26%).

/

Enkele tips om voedselverspilling te vermijden:

  1. Houd bij het opmaken van het menu rekening met de voorkeuren van je gasten en met de producten in je voorraadkast
  2. Stel een lijstje op voor je naar de winkel gaat en houd je daaraan. Het is bovendien erg nuttig om de hoeveelheden te noteren zodat je zeker niet teveel koopt.
  3. Ga je inkopen doen in een verpakkingsvrijewinkel. Zo kan je zelf de exacte hoeveelheden kiezen en blijf je niet achter met een ingrediënt dat je niet zo vaak gebruikt.
  4. Let op de porties. Het is beter kleinere porties te serveren en je gasten een tweede keer te bedienen, dan dat de helft van hun bord blijft liggen en je het moet weggooien.
  5. Gebruik je restjes! Eet ze simpelweg op in de dagen na je feestmaal, verwerk ze in nieuwe gerechten, vries ze in, of, nog beter, doe er iemand een plezier mee! Je kan ze aanbieden aan je gasten of schenken aan iemand in je buurt die er nood aan heeft.

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.