Woman to watch: Toos Franken
©

Woman to watch: Toos Franken

Door Lieselot Luykx
Leestijd: 1 min

Elke week zetten we graag een sterke vrouw in de kijker. Het zijn vrouwen die in hun vrije tijd of op hun werk andere vrouwen inspireren, stimuleren én motiveren. Deze week is het de beurt aan mode-ontwerpster Toos Franken.

/

Toos Franken

  • 6 januari 1989, Turnhout;
  • Moeder van 2 kinderen;
  • Studies: mode aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten;
  • Naaister bij Haider Ackermann & Ann Demeulemeester
  • 2014: lancering eigen label ‘Toos Franken‘;
  • 2017: lid van de ‘Cronos groep‘ (innovatief ondernemerschap);
  • 2018: haar eigen flagship store
/

Why a power woman

Waarom kozen we deze week voor Toos Franken? Heel eenvoudig … Creatief, gedreven én vrijgevochten. Op de eerste plaats is Toos trotste moeder van 2 gezonde kinderen, maar daarnaast ook de bloeiende mode-onderneemster achter het gelijknamige label Toos Franken. Vraag je je nog steeds af waarom we deze week kozen voor Toos als ‘Woman to watch‘? Moeder, ondernemer én een vrouw met grote dromen. Een inspiratie voor velen!

<<Lees ook – Woman to watch: Sihame El Kaouakibi>>

Maar waar ze nu staat, is niet zonder enige slag of stoot. Tijdens haar opleiding aan de Academie in Antwerpen moest ze plots in het tweede jaar haar studies stopzetten omdat ze zwanger werd. Hierdoor ging ze aan de slag als naaister in de ateliers van Ann Demeulemeester en Haider Ackermann. Niet meteen wat ze had verwacht, maar wel een ontzettend boeiende periode waar ze veel bijleerde. Ze had geen andere keuze en begon onderaan de ladder. In deze periode kreeg ze ook nog eens haar tweede zoontje en voelde ze dat ze een andere weg op moest gaan. Ze wou flexibele uren én zo werd haar eigen label geboren – Toos Franken. En kijk nu: naast het ontwerpen, heeft Toos ondertussen ook haar eigen flagship store. Mama én mode-onderneemster, een échte powervrouw!

/

Toos Franken

Weet je nog die keer dat modeketen Zara ontwerpen van een Belgische ontwerpster schaamteloos kopieerden? Dit was van de enige echte, Toos Franken. Ook schreef het New Yorkse Paper Magazine in 2015 dat Toos Franken bij de Antwerpse Zes hoorde. Jaja, ze werd al wereldwijd opgepikt.

Toos ontwerpt minimalistische collecties voor vrouwen die losstaan van de seizoenen en waarbij duurzaamheid een belangrijke rol speelt. En duurzaamheid is een belangrijk aspect wat we bij Marie Claire alleen maar willen aanmoedigen!

Vond je dit een interessant artikel? Lees dan ook – Woman to watch: Judith Van Herck

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Antwerpse Modeacademie, Duurzaamheid, Flagshipstore, Mode-ontwerpster, Toos Franken.