Woman to watch: Rosa Merckx
© Pers

Woman to watch: Rosa Merckx

Door Enya Torrez
Leestijd: 1 min

Elke week zetten we graag een sterke vrouw in de kijker. Het zijn vrouwen die in hun vrije tijd of op hun werk andere vrouwen inspireren, stimuleren én motiveren. Deze week is het de beurt aan Rosa Merckx.

/

Rosa Merckx

  • 95 jaar
  • Geboren te Brugge
  • Carrière: Rosa startte in 1946 bij brouwerij Liefmans als secretaresse. Enkele jaren later schopt ze het tot de eerste brouwmeesteres van België.
  • “In bier zit een ziel”
  • Peetmoeder van het Belgische bier volgens De Morgen

Lees ook: Woman to watch: Asma Boujtat.

/

Why a power woman?

Rosa Merckx

Pers

Waarom kozen we deze week voor Rosa Merckx? Heel simpel… Wie Rosa Merckx zegt, zegt brouwerij Liefmans en omgekeerd.

Op haar 95 jaar is Rosa nog steeds de grote mevrouw van de Belgische bierwereld. Na jaren als secretaresse gewerkt te hebben, werd ze in 1972 brouwmeesteres van brouwerij Liefmans in Oudenaarde. Een opmerkelijke aanstelling voor een vrouw. Zeker in die tijd en in een door mannen gedomineerde sector. Rosa sloeg het glazen plafond in de brouwerswereld aan stukken.

Vele vrouwen in de biersector kijken op naar een icoon zoals Rosa. Niet onbegrijpelijk als je het ons vraagt. Hoewel zij dat toch een tikkeltje anders ziet. In een gesprek met YouTube-kanaal Sofie’s World vertelt ze over die vrouwen: “Ze moeten naar zichzelf kijken en niet naar mij. Ik ben geen voorbeeld, ik heb alleen gedaan wat ik dacht dat ik kon.”

Vandaag blijft Rosa Merckx een bijzondere vrouw in de brouwerswereld. Haar handtekening schittert op elke Liefmansverpakking alsook haar profielfoto op het etiket van Liefmans Fruitesse. Onder impuls van Rosa evolueerde het kriekbier naar een onvervalst succesverhaal, waarbij Liefmans geroemd wordt door bierkenners en -liefhebbers tot ver buiten de landsgrenzen. Samen met de huidige brouwmeesters waakt ze nog steeds over de kwaliteit van het volledige gamma en brengt ze nog élke dag een bezoekje aan de brouwzaal.

Lees meer op: Woman to watch: Gertrude Tavernier en Woman to watch: Leila Hassouna.

Tags: Liefmansbrouwerij, Rosa Merckx, Woman to watch.