Woman to watch: Amaya Coppens
© @ Amaya Coppens

Woman to watch: Amaya Coppens

Door Lieselot Luykx
Leestijd: 2 min

Elke week zetten we graag een sterke vrouw in de kijker. Het zijn vrouwen die in hun vrije tijd of op hun werk andere vrouwen inspireren, stimuleren én motiveren. Deze week is het de beurt aan studentenactiviste Amaya Coppens.

/

Amaya Coppens

  • 1994, Louvain-la-Neuve;
  • Belgisch-Nicaraguaanse activiste;
  • Studies: Geneeskunde aan de Nationale Autonome Universiteit van Nicaragua in León;
  • Lid van een revolutionaire studentenbeweging;
  • 2018-2019: herhaaldelijke arrestaties door de Nicaraguaanse politie na een deelname aan een vreedzame demonstratie tegen het repressief en dictatoriale beleid van de regering;
  • Maakte folteringen mee in de gevangenis en besloot in hongerstaking te gaan;
  • In Nicaragua geregistreerd als terroriste waardoor ze daar haar studies niet verder kan zetten;
  • De Spaanse krant El Pais bekroonde haar begin dit jaar tot meest markante Latijns-Amerikaanse persoonlijkheid van 2019;
  • 2020: Eén van de ‘International Woman of Courage‘ – een Amerikaanse prijs die jaarlijks door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wordt uitgereikt.

<<Lees ook – 8 maart: deze hedendaagse feministen moet je onthouden>>

/

Why a power woman

Waarom kozen we deze week voor Amaya Coppens? Heel eenvoudig … Moedig, een doorzetter en vooral een boegbeeld voor vele Nicaraguaanse jongeren. Amaya Coppens is een studentenactiviste die zich voornamelijk inzet voor mensenrechten. Samen met de studentenbeweging ‘Movimiento Estudiantil 19 de Abril’ kwam ze op straat om te strijden tegen het regime van Daniel Ortega. De president reageerde met een ongeziene repressie. Zo’n 500 mensen stierven tijdens de protesten en honderden werden opgesloten achter tralies. Tienduizenden Nicaraguanen vluchtten het land uit.

Amaya werd tijdens één van deze betogingen opgepakt én negen maanden opgesloten in het beruchte El Chipote-gevangenis. Met ongeveer 15 vrouwen moest ze overleven in een kleine cel van maar liefst 25 vierkante meter. Psychische mishandeling, folteringen, … Dit maakte ze elke dag mee. Gewoonweg schrijnend én onmenselijk. En toch… Als 23-jarige bleef ze vechten voor de rechten van de vrouw en haar strijd gaat onverminderd voort!

Nadat ze in juni 2019 op vrije voeten was gekomen, belandde Amaya 5 maanden later opnieuw in de cel omdat ze water wou brengen naar vrouwen die in hongerstaking waren. Ze werd bestempeld als een terroriste. Gelukkig werd ze deze keer niet langer dan twee maanden vastgehouden. Net voor Nieuwjaar mocht ze de gevangenis verlaten, samen met 90 andere politieke gevangenen.

/

Nominatie voor de prestigieuze ‘International Woman of Courage Award’

Niet alleen in Nicaragua wordt ze aanschouwt als een boegbeeld, maar ook ver daarbuiten wordt Amaya opgemerkt door tal van mensenrechtenorganisatie én ook door het Witte Huis. Vorige woensdag werd ze in Washington ontvangen omdat ze genomineerd werd voor de prestigieuze ‘International Woman of Courage Award‘. De prijs wordt jaarlijks door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken uitgereikt aan vrouwen over de hele wereld voor hun moed en inzet op het gebied van mensenrechten, vrede, gendergelijkheid en empowerment van vrouwen.

Ongetwijfeld een (revolutionaire) powervrouw waar we nog veel van gaan horen. You go girl! 

 

Vond je dit een interessant artikel? Lees dan ook – Internationale Vrouwendag: waarom is de strijd voor vrouwenrechten nog steeds nodig?

 

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Amaya Coppens, Studentenactivist, Vrouwenrechten, Woman to watch.