Wiki Women Design zet de geschiedenis van vrouwelijke ontwerpers in de kijker
© Pers

Wiki Women Design zet de geschiedenis van vrouwelijke ontwerpers in de kijker

Door Enya Torrez
Leestijd: 1 min

Wiki Women Design is een project van het Vlaams Architectuurinstituut dat vrouwen die hun stempel drukten op het ontwerperfgoed in België uit de schaduw van de geschiedenis wil halen. Vandaag blijven nog te veel vrouwelijke ontwerpers onder de radar van erfgoedinstellingen, onderzoekers en verzamelaars vinden ze. 

/

Wiki Women Design

Martha Van Coppenolle

Pers

Heel wat vrouwen droegen bij aan de ontworpen omgeving, van (interieur)architectuur en grafisch ontwerp tot mode en productdesign. Met Wiki Women Design wil het Vlaams Architectuurinstituut vrouwen die hun stempel drukten op het ontwerperfgoed in België uit de schaduw van de geschiedenis halen. Tot vandaag blijven nog te veel vrouwelijke ontwerpers in het duister.

De afwezigheid van vrouwelijke ontwerpers in het collectieve geheugen heeft grotendeels te maken met hun afwezigheid in de geschiedenisboeken, wat op zijn beurt te maken heeft met hun ondervertegenwoordiging in designarchieven- en collecties. Door de afwezigheid van zulke bronnen is vandaag weinig geweten over de activiteiten van vrouwelijke ontwerpers.

Waarom is dit zo belangrijk? Niet alleen een meer inclusieve geschiedenis is van belang. Met het in de spotlight zetten van de bijdrages van vrouwelijke ontwerpers wil het project ook bijdragen aan het creëren van vrouwelijke rolmodellen voor toekomstige ontwerpers en aan gendergelijkheid in de ontwerpdisciplines.

“Tijdens onze studies hadden we nauwelijks vrouwelijke rolmodellen op Charlotte Perriand, Marie-José Van Hee en Claire Bataille na. Als je met een simpele zoekopdracht op Google meer vrouwelijke namen te zien krijgt, is dat een heel belangrijke stap vooruit”, aldus Stefanie Everaert & Caroline Lateur

Met Wikipedia als universeel platform, schrijfsessies als middel en vijf gerenommeerde vrouwelijke ontwerpers als ambassadrices wil Wiki Women Design deze achterstand inhalen. Want ook op wikipedia zijn vrouwen sterk ondervertegenwoordigd, zowel als auteur als als onderwerp. Met een nauwe samenwerking met tal van partners beoogt Wiki Women Design de online encyclopedie te vervolledigen en de vrouwen die hun stempel hebben gedrukt op het ontwerperfgoed in België meer zichtbaarheid te geven.

/

Bijdrage leveren

Iedereen die wil bijdragen, kan deelnemen aan een van de Wikipedia-schrijfsessies die het Vlaams Architectuurinstituut organiseert in samenwerking met de projectpartners. De schrijfsessies nemen de vorm aan van edit-a-thons, een format waarbij gemeenschappen samenkomen om over een bepaald onderwerp te schrijven en te publiceren. Het doel is om nieuwe editors op te leiden en de kwaliteit van de artikels over het onderwerp te verbeteren.

Meer informatie over deze bijeenkomsten vind je op www.wikepedia.com/wikiwomendesign.

Tags: Inclusiviteit, Vrouwelijke ontwerpers, Wiki Women Design.