Wie is Sofía Jirau, het opkomend model met het Syndroom van Down?
©

Wie is Sofía Jirau, het opkomend model met het Syndroom van Down?

Door Irène Sulmont  & Margo Verhasselt
Leestijd: 1 min

De 25-jarige Sofía Jirau, die aan het syndroom van Down lijdt, is het nieuwe gezicht van het merk Victoria's Secret. Als onderdeel van de collectie 'Love Cloud' die inzet op comfort, viert het lingeriemerk diversiteit. Wie is deze jonge vrouw die de wetten van de mode verandert?

/

Sofía Jirau is een Puerto Ricaans model met het syndroom van Down. Ze begon met modellenwerk in 2019 op 23-jarige leeftijd. Enige tijd later zette de jonge vrouw haar eerste stappen in de modewereld. In 2022 realiseerde ze haar droom: muze worden van Victoria’s Secret, waardoor ze de eerste vrouw met het syndroom van Down werd die voor het label poseert.

“Op een dag droomde ik ervan, ik werkte ervoor en vandaag is het een droom die uitkomt. (…) Dank aan @victoriassecret dat ze me als #WithoutLimits-model zagen en me hebben laten deelnemen aan de inclusieve campagne van de Love Cloud-collectie. Dit is nog maar het begin”, schrijft ze onder een Instagrampost.

Lees ook: 6 nieuwe series, films en documentaires op Netflix in april

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Sofía Jirau (@sofiajirau)

/

Nieuwe mentaliteit

Het Amerikaanse lingeriemerk Victoria’s Secret is zwaar bekritiseerd om haar gebrek aan inclusie en is nu haar imago aan het afstoffen. Het merk, dat bekend staat om zijn overdreven gefotoshopte campagnes, blaast (eindelijk) een frisse wind door zijn reputatie.

Lees ook: Minju Kim heeft een collectie bij & Other Stories uit: “In Antwerpen leerde ik me als designer zo vrij mogelijk te uiten”

In juni 2021 onderstreepte het merk zijn wens om positieve veranderingen door te voeren. Sindsdien heeft het 25-jarige model Sofía Jirau zich gevoegd bij de 18 vrouwen die de collectie belichamen. Is dit een nieuwe mentaliteit of een doeltreffende marketingoperatie voor het merk? Hoewel er enige twijfel bestaat over de motieven achter deze nieuwe oproep tot diversiteit, heeft het initiatief wel de verdienste dat het alle vrouwen in de modellenwereld huldigt. Iets om trots op te zijn!

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.

Tags: Syndroom van down, Victoria's Secret.