Wat kan jij doen tegen seksueel overschrijdend gedrag op de werkvloer?
© Shutterstock

Wat kan jij doen tegen seksueel overschrijdend gedrag op de werkvloer?

Door Hannelore Spileers
Leestijd: 1 min

Vrouwen worden ruim drie keer meer lastiggevallen met seksuele aandacht op het werk dan mannen. Dat blijkt uit een onderzoek van Eurofound, de Europese Stichting voor verbetering van de levens- en arbeidsomstandigheden. Wat moet je doen als je zelf lastig wordt gevallen? 

/

Je hebt ongetwijfeld al gehoord van #metoo als een van deze zaken in de media kwam, maar het kan jou ook overkomen. Uit onderzoek van Eurofound blijkt dat vrouwen tussen de 18 en 34 jaar 3,6 keer meer worden lastiggevallen dan mannen uit dezelfde leeftijdscategorie. In vergelijking met mannen die ouder zijn dan 50 jaar, is dat zelfs tien keer meer.

Vooral bij eerstelijnszorg is het probleem groot. Hieronder vallen jobs als arts, verpleegkundige, apotheker… Zij rapporteerden drie keer meer ongewenst gedrag dan het Europese gemiddelde. En dat is nog niet alles, want slecht 0,3% doet aangifte als ze worden lastiggevallen.

/

Lees ook: Hoe vertel je dat je niet goed in je vel zit?

Pestgedrag en intimidatie

Vrouwen ondervinden die ongewenste seksuele aandacht op verschillende manieren. Dat kan gaan over pestgedrag, intimidatie, agressief gedrag, verbaal geweld of bedreigingen. We hadden het hier ook al even over wat grensoverschrijdend gedrag nu precies is. Over het algemeen ondervinden vrouwen en eerstelijnswerkers de meeste negatieve gevolgen van dat gedrag. Het kan lijden tot burn-out, oververmoeidheid, angst en zelfs depressie.

De conclusie van Eurofound is dat negatief seksueel gedrag op de werkvloer grote gevolgen kan hebben voor de mentale en fysieke gezondheid van de slachtoffers, maar ook de familie’s, collega’s en vrienden merken de effecten.

Lees ook: 6de editie van kunstbeurs COLLECTIBLE verhuist naar Tour & Taxis

/

Wat kan ik doen tegen grensoverschrijdend gedrag?

Wat kan je zelf doen wanner jij of een collega lastig wordt gevallen? Of nog beter, hoe kan je het voorkomen?

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Zorg er daarom voor dat je op tijd je grenzen afbakent. Hoe langer je daarmee wacht, hoe moeilijker het is om je limieten aan te geven. Wees daarbij ook concreet en benoem duidelijk wat je niet aanvaardt.

Ben je toch slachtoffer geworden? Blijf er dan zeker niet mee zitten. Ga ermee naar een leidinggevende of een vertrouwenspersoon. Zij kunnen de zaak dan samen met jou opvolgen en je ondersteunen. Als je er op tijd over praat, is het makkelijker om het probleem aan te pakken. Het kan ook gebeuren dat je niet zelf wordt lastiggevallen, maar wel een collega. Ben je getuige? Grijp dan in. Je kan het slachtoffer steunen en helpen om verdere stappen te ondernemen.

Lees ook: Zo kan je terug aan de slag na je burn-out

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Seksueel grensoverschrijdend gedrag, Werkvloer.