Hoe vertel je dat je niet goed in je vel zit?
© Pexels

Hoe vertel je dat je niet goed in je vel zit?

Door Stella Roca  & Hannelore Spileers
Leestijd: 2 min

Terwijl we ons best doen om goed voor onze dierbaren te zorgen, is het soms moeilijk om in ruil hulp te vragen. Vaak denken we dat het makkelijker is om alles op te kroppen in plaats van erover te praten. Maar hoe kan je eerlijk vertellen hoe het met je gaat?

Hoe vaak hebben we “goed” geantwoord op de traditionele vraag ‘hoe gaat het met je’? Veel te vaak, zouden de meesten van ons waarschijnlijk antwoorden. Bang om op de zenuwen te werken, moeite om ons open te stellen, schaamte… Het lijkt makkelijker om alles voor onszelf te houden dan eerlijk te zijn over onze gevoelens, zelfs als die anderen mensen zijn die we vertrouwen.

Toch kan je hart luchten bij anderen, de redding zijn van jouw mentale gezondheid. Hoe kunnen we die schaamte negeren en ons laten helpen?

Zoek de juiste persoon om mee te praten voordat je jezelf in vertrouwen neemt

Om je volledig open te stellen, moet je eerst de juiste persoon vinden om mee te praten. Dat moet iemand zijn die bereid is te luisteren zonder te oordelen. “Als we ons niet goed voelen, is een van de meest kwetsbare dingen die we kunnen doen dat toegeven, dus we moeten de persoon waarmee we praten, vertrouwen”, vertelt levenscoach Anna Williamson aan Stylist UK.

“De effecten hangen sterk af van met wie je praat. Staat die persoon dicht bij jou of ken je die minder goed? Als het mensen zijn die je goed kent, wat zijn dan hun persoonlijke kenmerken? Soms is het beter om niets te zeggen, dan praten met iemand die je nog meer omlaag duwt”, voegt psychologe Laurie Hawkes toe.

Lees ook: Benching: de nieuwste ongezonde datingtrend

/

Het juiste moment kiezen om zich open te stellen

Als je eenmaal een persoon hebt gekozen die je vertrouwt, moet je het juiste moment vinden om over je problemen te praten. Dat wil zeggen niet midden op een feestje, omringd door vreemden of met te veel lawaai. “Timing kan belangrijk zijn. Kies een geschikt moment waarop de persoon die je wil helpen en naar je wil luisteren volledig beschikbaar is en je de concentratie en aandacht kan geven die je nodig hebt”, voegt de Britse expert eraan toe.

Het is ook de moeite waard jezelf af te vragen wanneer je de dingen zal aanpakken. Afhankelijk van je gevoel die dag (stress, vermoeidheid, prikkelbaarheid…), beslis je of je jouw zorgen wil delen. “Voorkomen is in de meeste gevallen beter dan genezen, dus probeer er een gewoonte van te maken om iets te zeggen zodra het je dwars zit, voordat het uit de hand loopt”, vervolgt ze.

Beslis hoe je jouw verhaal gaat vertellen

Wanneer je de juiste vriend en het juiste moment hebt gevonden om je hart bij te luchten, kan het aanspreken van die persoon intimiderend zijn. Als je je daarbij niet comfortabel voelt, zijn er ook nog andere manieren. “Je kan erover praten, maar je kan het ook typen. Dat kan geruststellender zijn omdat je niet meteen de eerste reactie van die persoon zien”, zegt Laurie Hawkes.

“Het kan ook helpen omdat je kan nadenken over hoe je de situatie formuleert. Want vrienden kunnen een andere manier van functioneren hebben dan ik, ze houden bijvoorbeeld niet van nabijheid of huilen”, legt de klinisch psycholoog uit. Naast een sms noemt de deskundige andere manieren om gevoelens te delen, zoals een brief, een gedicht of een lied. “Er is geen goede of verkeerde manier om met iemand te praten. Het beste is om te doen waar jij je goed bij voelt.

Lees ook: Dit moet je weten over skin flooding

/

Waarom is het zo moeilijk om je vrienden te vertellen dat het niet goed met je gaat?

“Ookal voelen we ons comfortabel bij vrienden en familie, kan je niet zomaar alles tegen iedereen zeggen. Daarom is de stap soms groot”, legt psychoanalyticus Saverio Tomasella uit aan Doctissimo. Praten over je gevoelens heeft krachtige voordelen. Schrijven of praten over je problemen, zorgt er namelijk voor dat er een last van je schouders valt. Maar het zorgt er ook voor dat je realistischer naar de situatie kan kijken. “Vind je het toch moeilijk om een vriend in vertrouwen te nemen? Dan kan je nog altijd terecht bij een psycholoog om over je problemen te praten”, zegt Saverio Thomas.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Gevoelens, Praten, Vrienden.