5 jaar #MeToo: de belangrijkste gebeurtenissen op een rij
©

5 jaar #MeToo: de belangrijkste gebeurtenissen op een rij

Leestijd: 2 min

Vijf jaar geleden werd producent Harvey Weinstein in 'The New York Times' beschuldigd van verkrachting en seksueel geweld. Mensen die eveneens slachtoffer werden van seksueel grensoverschrijdend gedrag, vertelden via de hashtag #MeToo in de weken, maanden en jaren erna hun verhaal. Wij zetten een aantal van de belangrijkste gebeurtenissen in 5 jaar #MeToo op een rij.

/

2017: het begin van #MeToo

Time Magazine kiest eind 2017 als ‘Person of the Year’ geen persoon uit, maar een beweging: ‘The Silence Breakers’. Het is niet deze naam die zal blijven hangen, maar de hashtag #MeToo die vrouwen op Facebook en Twitter gebruiken om te getuigen over seksueel misbruik door mannen.

Time Magazine

De dag na de inauguratie van Donald Trump als president van de Verenigde Staten kwamen honderdduizenden vrouwen met een roze “pussy”-muts de straat op. Ze protesteerden tegen de agenda en de retoriek van Trump, die Hillary Clinton in een debat bijvoorbeeld “such a nasty woman” had genoemd. Ook was en is hij allesbehalve voorstander van vrouwenrechten zoals het recht op abortus en contraceptie. In totaal waren er bijna 700 protestmarsen wereldwijd.

/

12 miljoen keer

Het duurde even, maar op vrijdag 25 mei 2018 werd filmproducent Harvey Weinstein officieel gearresteerd op beschuldiging van verkrachting, misbruik en seksueel wangedrag. Weinstein werd door tientallen vrouwen in de film- en theaterwereld beschuldigd in het The New York Times-artikel in oktober 2017, waardoor #MeToo en de val van mannen zoals hem werd ingezet.

De actie werd gestart door de Amerikaanse actrice Alyssa Milano die met #MeToo wou laten zien hoe wijdverspreid seksuele intimidatie, aanranding en verkrachting zijn. Binnen de 24 uur was de hashtag al 12 miljoen keer gebruikt.

Grote namen vallen van hun sokkel

In navolging van Harvey Weinstein vielen verschillende andere grote namen van hun sokkel. Denk bijvoorbeeld aan de Amerikaanse acteur en komiek Bill Cosby die in september 2018 veroordeeld werd tot drie tot tien jaar in de gevangenis voor seksueel geweld.

Ook de Amerikaanse acteur Kevin Spacey (bekend van House of Cards) werd aangeklaagd wegens seksueel misbruik van een tiener.

/

#MeToo in België

In eigen land was er natuurlijk de zaak rond Bart De Pauw. In 2017 besloot de directie van VRT om de samenwerking met de presentator, acteur en regisseur te beëindigen. Dat meldde De Pauw zelf in een video. Na diverse meldingen van grensoverschrijdend gedrag bij de openbare omroep en bij andere media was er onvoldoende vertrouwen om nog samen te werken, zo zei Bob Vermeir, manager communicatie van de VRT.

Lees ook: Sylvia Van Driessche: “Het gedrag van narcisten als Bart De Pauw herkennen psychiaters meteen”

Getty Images

Wat later getuigden in een open brief 20 (ex-)werknemers en stagiairs van dansgezelschap Troubleyn over grensoverschrijdend gedrag van de kunstenaar en regisseur Jan Fabre. Ze hadden het over pijnlijke vernederingen, psychologische spelletjes en seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Ook de Gentse topmagistraat Johan Sabbe werd beschuldigd van aanranding van zijn chauffeur en ongewenst seksueel gedrag.

Het nog recentere schandaal bij The Voice of Holland is het zoveelste in een lange rij van schandalen die we sinds 2017 groeperen onder de noemer #MeToo.

Lees ook: #streepinhetzand steunt de vrouwen in zaak-Bart De Pauw

Redactie Marie Claire De artikels van >

Tags: #MeToo.