Wat baat er tegen een kater?
© Unsplash

Wat baat er tegen een kater?

Door Kim De Craene
Leestijd: 1 min

Van bonzende hoofdpijn tot vermoeidheid en een algemeen gevoel van onbehagen: de symptomen na een avondje uit zijn maar al te gekend. We vroegen een expert naar de beste tips en trucs om de komende dagen zonder hoofdpijn en misselijkheid door te komen.

/

“Een kater is een onaangename staat waarin we ons bevinden de dag nadat we te veel alcoholische dranken hebben gedronken en gaat meestal gepaard met vermoeidheid, hoofdpijn, duizelingen en soms ook met braken. Ongemakkelijke symptomen die hun opwachting maken wanneer het alcoholgehalte in het bloed aan het dalen is, ofwel zes tot tien uur na de consumptie van alcohol”, zegt Marie Vassart, personal trainer en fitnesscoach bij Aspria Belgium.

“We hebben tijdens een kater vaak de neiging om te gaan joggen of om intensief te gaan sporten. Een grote fout: wie zweet tijdens het sporten zal alleen maar verder deshydrateren en dat ligt net aan de basis van hoofdpijn en een droge mond.”

Ademhalingsoefeningen & thee

“Beweeg, maar kies voor rustige oefeningen. Een wandeling in de buitenlicht is ideaal. Ook een korte yogasessie is aangeraden: de trage en vlotte bewegingen brengen het organisme weer tot leven en verlichten het spijsverteringssysteem. Sommige houdingen – haalbaar voor iedereen – zijn bijzonder aangewezen: de driehoek stimuleert de lever, de zittende draaihouding masseert de buikorganen en de kindhouding of kathouding zorgen voor ontspanning. Ook enkele ademhalingsoefeningen zijn opperbest voor een gegarandeerde detoxificatie.”

“Het is belangrijk om het lichaam te rehydrateren na de consumptie van alcohol. Alcohol leidt immers tot vochtverlies. Drink bij voorkeur water, kruidenthee of gemberthee.”

“Op het vlak van voeding zijn lichte producten zoals groenten of havermoutpap, samen met noten, banaan, avocado, pompoenen of zoete aardappelen, geschikt om het kalium- en magnesiumgehalte opnieuw in evenwicht te brengen.”

“Om hoofdpijn te verlichten is de essentiële olie van pepermunt aangewezen. Doe enkele druppels op een doekje dat je dichtbij je houdt. Zo bevorder je een rustige ademhaling.”

“Wat uiteraard ook helpt is het tekort aan slaap compenseren met een middagdutje. Zo laad je je batterijen weer helemaal op.

Lees ook: Waarom we vaker ongelukkig zijn tijdens deze periode van het jaar

 

 

 

 

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"

Tags: Kater.