Wat baat er tegen een kater?
© Getty Images

Wat baat er tegen een kater?

Door Kim De Craene
Leestijd: 3 min

De feestdagen zien er dit jaar en beetje anders uit, maar laten we eerlijk zijn, de kans dat we op een gegeven moment toch met een kater te maken hebben is niet ongering. We vroegen een expert naar zijn beste katertips, trucs en advies om de komende dagen zonder hoofdpijn en misselijkheid door te komen.

/

 Hoe ongezond is alcohol eigenlijk?

“Ik zal beginnen met goed nieuws”, zegt arts Servaas Bingé. “In rode wijn zitten polyfenolen, zeer goede antioxidanten die de bloedvaten van het lichaam openzetten, waardoor er een betere doorbloeding is. Daarom past een glas rode wijn in een gezond voedingspatroon. Let op, dit geldt niet voor bier of korte drank. En met mate uiteraard, per dag drink je maximaal één glas. Het slechte nieuws: als je drinkt, moet de lever aan de slag en verslijt hij dus sneller. En verslijten zorgt voor vervetten. Dat is geen probleem omdat je daar geen last van hebt, maar op een bepaald moment gaan er zich ook littekens vormen en dan wordt de lever echt ziek. Dan spreken we van cirrose. Ook minder leuk: alcohol bevat zeer veel calorieën: een glas is al gauw 200 calorieën, dat is 10% van de dagelijkse behoefte. Daarenboven gaat alcohol de controlemechanismen in de hersenen stilleggen en gaan we meer eten. Alcohol is ook verslavend en zorgt voor een hoger risico op ongevallen.”

Hoe kan je een kater voorkomen?

“De eerste regel is eenvoudig: niet drinken. Maar die is natuurlijk niet praktisch haalbaar. Als je toch drinkt, kies dan voor drankjes zonder veel extra toxische bijstoffen, zoals wodka, gin en rum. Wijn, bier, whiskey, cognac en tequila bevatten meer stoffen die een kater veroorzaken. Alcohol heeft een vochtafdrijvend effect, dus als we drinken, verliezen we vocht. Heel wat symptomen zijn voor een groot stuk te wijten aan uitdroging dus een goede regel is: drink een glas water tussen elke alcoholische consumptie. Een kater voorkomen kan in principe door voldoende water te drinken. Water, water, water en de rest komt later.”

 Een fondke leggen voor je begint te drinken: helpt dat?

“Absoluut. Je gaat de maaglediging vertragen waardoor je minder snel dronken wordt. De alcohol gaat minder snel naar de darm. Bovendien leg je een film op de maag- en darmwand waardoor alcohol minder opgenomen wordt en het alcoholgehalte trager zal stijgen. Als de maaltijd voedzaam is, ga je op voorhand al mineralen en antioxidanten toevoegen die je lever zal gebruiken om de alcohol te verwerken. Een van de beste maaltijden die er bestaan: eieren met asperges. De eiwitten leggen de juiste film op de maag, zodat je verzadigd zal zijn. Asperges bevatten veel antioxidanten die je nodig hebt en stimuleren de lever.”

Het artikel gaat verder onder de foto.

Unsplash

/

Een rauw ei zou helpen tegen een kater: feit of fabel?

“Een rauw ei zal niet direct effect hebben, een gezond en vers ontbijt daarentegen zal wonderen doen. Daar kan zeker een gebakken of gekookt ei bij, maar ook havermout, bosbessen en fruit. Gezonde koolhydraten zullen de symptomen verminderen want bij een kater hebben we vaak bloedsuikerdips. Bananen bevatten veel kalium. Kalium helpt bij het verwijderen van afvalstoffen uit ons lichaam. Daarnaast helpen ze de juiste vochtbalans te behouden.”

Zijn er bepaalde alcoholische dranken die minder snel een kater geven?

“Champagne. Er zit veel CO2 in champagne waardoor je er sneller dronken van wordt. De alcohol gaat dus sneller afgebroken zijn waardoor de kater vroeger komt, meestal terwijl je nog slaapt. Je zal sneller beter zijn. Tenzij je er te veel van drinkt…”

Bier na wijn is venijn, wijn na bier is plezier. Klopt dat?

“De uitdrukking stamt uit de middeleeuwen: iemand die wijn kon drinken was rijk. Iemand die bier dronk was arm. Dus als je moest overschakelen van wijn naar bier dan wou dat zeggen dat je arm was geworden of geen geld meer had op café. En omgekeerd: ja, dat was plezier. Het gezegde heeft dus weinig te maken met het effect van alcohol op het lichaam. Maar als je mixt of mengt komen er meer verschillende toxische stoffen in het lichaam en zal de kater groter zijn. Maar de volgorde speelt dus minder een rol.”

Lees ook: Is warm water met citroen echt zo gezond?

/

Sporten, een aanrader of liever niet?

“Als je sport met een kater, loop je het risico op dehydratatie, kortom je gaat nog meer vocht verliezen. En er is een verhoogd risico op blessures, door een gebrek aan concentratie en coördinatie. Het voordeel van sporten is wél dat je feelgood-chemicaliën gaat aanmaken, hormonen die de energie en het gemoed zullen boosten. Maar sporten helpt niet om alcohol sneller te metaboliseren. Het beste wat je kan doen is stretchen, wandelen en yoga.”

Nog een laatste tip?

“Voer vocht toe en drink water zoals het in ons lichaam voorkomt, met wat zout. Mijn recept: 400 ml water, 2 eetlepels limoensap en een halve koffielepel zout.”

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.