Is warm water met citroen echt zo gezond?
© Getty Images

Is warm water met citroen echt zo gezond?

Door Sarra Djeghnoune
Leestijd: 3 min

Sterren als Gwyneth Paltrow zweren erbij: een glas warm water met citroen drinken op nuchtere maag. Het zou het lichaam wakker maken en ontgiften, gewichtsverlies bevorderen, hydrateren en ga zo maar door. Het wordt bovendien al jaren gepredikt, maar is het ook echt zo gezond?

/

Een glas warm water met citroen drinken is wellicht de populairste wellness-tip op sociale media. Vast omdat het makkelijk en goedkoop is en daarom dus toegankelijk voor veel mensen. Ook verschillende sterren – van Gwyneth Paltrow tot Jennifer Aniston en Beyoncé – implementeren het ritueel al jaren in de ochtend.

Lees ook: 3 praktische tips om yoga te integreren in je dagelijkse leven.

“Het advies om warm water met citroensap te drinken komt uit de Ayurvedische geneeskunde, een holistische en preventieve geneeskunde, die tot taak heeft kennis en gerichte praktijken aan te reiken, zodat lichaam en geest in harmonie en in volle gezondheid verkeren. Het omvat onder andere yoga, aromatherapie, meditatie, massage, diëtetiek en kruidengeneestkunde”, legt natuurgeneeskundige Sabine Monnoyeur uit.

Warm water met citroen: de voordelen

Laten we beginnen met de voordelen. Allereerst heeft het drinken van warm water ’s morgens als vanzelfsprekend een hydraterend effect.

“Het drinken van warm water met citroen in de ochtend kan een zeer positief effect hebben, niet alleen op de hydratatie van het lichaam, maar ook op de pezen, spieren en luchtwegen. Wanneer je hoest, bijvoorbeeld, of de griep hebt, zal het de afscheidingen verdunnen. Als je niet ziek bent, zal het helpen het maagslijmvlies voor te bereiden op de vertering van bepaalde voedingsmiddelen”, legt voedingsdeskundige Nina Cohen-Koubi uit.

Daarna komt citroen, haast een wondermiddel als het op gezondheid aankomt. Citroenen zijn een bron van vitamine C en kalium en bevatten veel antioxidanten. “De vitamine C in citroenen stimuleert en versterkt de immuniteit en werkt zelfs in op de vaatwanden. Als je je immuniteit verhoogt, voorkom je een heleboel ziekten en voel je je over het algemeen beter in vorm”, legt de deskundige uit.

Lees ook: Is het nodig om vitamine D-supplementen te slikken in de winter?

Unsplash

/

Beschermend effect

Volgens een studie gepubliceerd door The National Library of Medicine kunnen voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C bovendien een beschermend effect hebben op de cardiovasculaire gezondheid. Eén citroen kan tot 31 mg vitamine C bevatten, wat tot 51% van de dagelijkse behoefte van het lichaam kan dekken.

Dankzij het vitamine C-gehalte hebben citroenen ook antivirale en antibacteriële eigenschappen, waardoor ze een goede bondgenoot zijn voor het immuunsysteem bij het voorkomen van winterkwaaltjes.

Zoals Sabine Monnoyeur opmerkt, kan citroenwater in combinatie met een gezonde voeding een interessante aanvulling zijn om het hele lichaam te “ontgiften”, dankzij de zuiverende werking op de maag, lever en nieren. Citroen werkt dan als een diureticum en draineermiddel.

De natuurgeneeskundige adviseert ook deze kuur gedurende 21 dagen te beoefenen en “therapeutische vensters” van ten minste een week te maken, opdat het lichaam er niet aan went en om het spijsverteringsstelsel niet te irriteren.

/

De therapeutische grenzen van warm water met citroen

Maar laat je niet voor de gek houden! Warm water met citroen drinken heeft niet alleen voordelen.

Ten eerste is het “wonderbaarlijke” aspect van elk soort voedsel of bereiding gevaarlijk. Hoewel deze wellness routine voor sommige mensen werkt, zullen anderen er moeite mee hebben. “Deze praktijk werkt niet voor iedereen, want niet elk lijf kan simpelweg zo goed lichte zuren zoals die in citroenen verwerken”, waarschuwt onze natuurgeneeskundige.

Wat de vermeende afslankende eigenschappen betreft: die bestaan niet echt. “Je kan elke ochtend drie liter lauw citroensap drinken, maar als je niet kiest voor evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl, zal je nooit een gram afvallen”, zegt Sabine Monnoyeur.

De temperatuur van het water is ook belangrijk. Het moet lauw zijn, zegt Nina Cohen-Koubi. “Te heet water is slecht voor het slokdarmslijmvlies”, aldus de deskundige, die trouwens aanbeveelt zo snel mogelijk citroensap te drinken omdat het na 15 minuten al 50% van zijn vitamine C-gehalte verliest.

Schadelijke effecten op het spijsverteringsstelsel

Naast de bovengenoemde beperkingen kan dit “wondermiddel” bij sommige mensen ook ongemakken veroorzaken. Als je citroenwater op een lege maag drinkt, zoals wordt aanbevolen, kan het (te) agressief zijn voor het slokdarm- en maagslijmvlies. “Voor sommige mensen is er een risico op slokdarmontsteking of maagzweren”, vult de voedingsdeskundige aan.

Lees ook: In topvorm op skivakantie dankzij deze 4 tips.

“Wanneer het lichaam een voedingsmiddel met een zure pH opneemt, compenseert het deze zuurgraad met minerale basen. Het alkaliseert, oftewel het herstelt de pH. Dit is wat wij het buffersysteem noemen, maar voor sommige mensen vergt deze transformatie te veel werk en kan het organisme schade oplopen”, verklaart Sabine Monnoyeur als besluit. Dit geldt des te meer als deze kuur geen deel uitmaakt van een evenwichtig voedingspatroon en een gezonde levensstijl.

Ten slotte verdient het, zoals bij elke nieuwe kuur, de voorkeur het advies in te winnen van een gezondheidsdeskundige die je het best mogelijke advies kan geven op grond van uw algemene gezondheidstoestand.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op de website van onze collega’s van Marie Claire Frankrijk.

Redactie Marie Claire De artikels van >