Is het slecht om met een muggenstekker in de slaapkamer te slapen?
© Unsplash

Is het slecht om met een muggenstekker in de slaapkamer te slapen?

Leestijd: 1 min

Niets zo vervelend als 's nachts uit je slaap gehaald worden door vervelend gezoem van een mug gevolgd door een beet. De simpelste oplossing? Muggenstekker in het stopcontact en klaar. Maar hoe gezond of ongezond is dat? 

/

Als je de wanhoop nabij bent (leest: je wordt al minutenlang wakker gehouden door een mug), dan maakt het je al snel niet zo veel meer uit welke stoffen zo’n muggenstekker bevatten, áls-ie z’n werk maar doet.

Stop je een muggenstekker in het stopcontact? Dan activeer je daarmee de stekker. Die verspreidt vervolgens een vaak geurloze damp in de lucht en die doodt muggen. Die dampen bevatten uiteraard bepaalde stoffen waar muggen niet tegen kunnen. In 2002 bevatten bepaalde stekkers nog de stof pyrethoïde bio-allethrin, maar die werden in dat jaar verboden. Bij jonge kinderen zou die chemische stof voor schade aan de zenuwcellen kunnen zorgen. De reguliere muggenstekker daarentegen is nog altijd verkrijgbaar. Die stekkers bevatten de werkzame stof prallethrin of metofluthrin.

Lees ook: Ontdek de Franse streek Oise: 6 tips voor een weekendje weg

/

Hoe schadelijk zijn de stoffen?

De prallethrin of metofluthrin in muggenstekkers vallen onder pyrethroïden: dit zijn stoffen die giftig zijn voor insecten. Deze natuurlijk pyrethroïden zijn minder schadelijk voor zoogdieren en vogels dan de synthetische variant. Desalniettemin is het nog wel erg schadelijk voor vissen en andere insecten, zoals bijen. Synthetische pyrethroïden, die vaak terug te vinden zijn in muggenstekkers, zijn nog schadelijker voor insecten. Maar, hoe zit het dan met de schadelijkheid ervan voor de mens?

Synthetische pyrethroïden worden minder snel afgebroken dan de natuurlijke variant ervan. Toch is het bij normaal gebruik niet schadelijk voor mensen. Onder normaal gebruik wordt verstaan dat je de gebruiksaanwijzing netjes opvolgt. Daarnaast moeten de stoffen in muggenstekkers gekeurd worden door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden, zo meldt Radar.

/

Tips voor Veilig Gebruik

  1. Lees de instructies: Zorg ervoor dat je de instructies van de fabrikant van de muggenwerende machine nauwkeurig volgt. Gebruik de machine zoals voorgeschreven en vermijd overmatig gebruik.
  2. Ventilatie: Zorg voor voldoende ventilatie in de slaapkamer om eventuele opgebouwde chemische dampen te verdunnen.
  3. Kies veilige opties: Als je bezorgd bent over blootstelling aan chemicaliën, overweeg dan om muggenwerende machines te kiezen die veilige en goedgekeurde chemische stoffen gebruiken.
  4. Natuurlijke alternatieven: Overweeg het gebruik van natuurlijke methoden om muggen op afstand te houden, zoals muggenhorren, klamboes en natuurlijke muggenwerende oliën.

Lees ook: Zo draag je denim op denim dit najaar

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.

Tags: Muggen.