Waarom we vaker een powernap zouden moeten doen
© Getty Images

Waarom we vaker een powernap zouden moeten doen

Door Hannah Gellens
Leestijd: 1 min

Drie uur in de namiddag. Je ogen vallen toe, je geeuwt bij tijd en stond en concentreren gaat nog moeilijk. Je vraagt je af hoe je het einde van de werkdag zal halen. Dit gevoel overmeestert velen van ons wel eens. Maar hoe los je dit op? Een kort dutje of 'powernap' zou wel eens dé oplossing kunnen zijn.

Terug alert

Experts zijn het erover eens dat er maar één manier is om je alertheid overdag terug op peil te brengen. En dat is een kort dutje of powernap. De powernap is jammer genoeg nog te weinig ingeburgerd.

Zo blijkt ook uit een bevraging van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. Slechts 8 % van de bevraagden doet een dutje om slaperigheid tijdens het rijden te verdrijven, ook al beschouwt 56 % dit als de beste oplossing.

Allerlei voordelen

Maar niet alleen om alertheid terug op te krikken kan een dutje wonderen doen. Het brengt nog allerlei voordelen met zich mee. Zo heeft het onder andere positief effect op spanning en stress. Het kan het geheugen en leervermogen verbeteren. Het kan je een creatieve boost geven … Kortom, je even neervlijen op de bank om er daarna weer extra hard in te vliegen heeft alleen maar voordelen.

Let er wel op dat je met powernappen geen uren slaaptekort inhaalt. Daarvoor zal je jouw nachtritme moeten aanpassen.

Unsplash

/

Tips voor de perfecte powernap

Maar hoe doe je dat dan: de perfecte powernap slapen? Hier zijn alvast enkele tips van Dr. Inge Declerq, slaapexperte aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.

  • Hou het kort. Een dutje van amper 8 minuten heeft al effect op ons brein. Maar omdat we meestal pas na een zevental minuten in slaap vallen, is de ideale duttijd ongeveer 15 à 20 minuten. Langer vermijd je best: je komt in een diepe slaap terecht waardoor je slaapdronken wakker wordt. Een dutje heeft dan geen effect en maakt je alleen maar trager en vermoeider.
  • Zet een alarm. Zo wordt je na 15 à 20 minuten zeker wakker.
  • Kies een rustige plek. In tegenstelling tot wat velen zouden denken, dut je best niet in je bed omdat die voorbehouden voor een gezonde nachtslaap. De ideale dutplek is dus een andere plek, comfortabel genoeg om in slaap te vallen. Zorg ook voor voldoende ventilatie.
  • Ga enkel slapen overdag als je ook echt slaperig bent. Want slaperig zijn is niet hetzelfde als moe zijn. Ben je slaperig overdag, dan is het moeilijk om jezelf wakker te houden. Je ogen vallen toe, je geeuwt, je voelt dat je zou indommelen as je jouw ogen sluit. Los dat op door een dutje te doen.
  • Sta onmiddellijk op na je dutje. Loop wat rond, drink voldoende water voor een gezonde hydratatie.
  • Een verrassende wending: cafeïne voor je dutje kan het gunstige effect ervan versterken. Maar vermijd wel alle bronnen van cafeïne vanaf 8 uur voor je aan je nachtslaap begint!

Lees ook: Waarom vrouwen zichzelf wegcijferen, Het prikkelbare-darmsyndroom: wat is het precies?

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Powernap, Slapen, Tips.