Hoe grijs haar een teken van empowerment werd
© Getty Images

Hoe grijs haar een teken van empowerment werd

Door Kim De Craene
Leestijd: 2 min

Wie naar ‘And Just Like That’ kijkt, de reboot van ‘Sex and the City’, weet dat seks niet langer het belangrijkste thema is in het leven van de drie vriendinnen Carrie, Miranda en Charlotte. Anno 2022 draait de reeks, 24 jaar nadat de eerste aflevering uitgezonden werd, vooral rond ouder worden. De personages krijgen te maken met face lifts, gezondheidsperikelen en… grijs haar.

/

Miranda ruilde haar pittig rood kopje in voor grijs, Carrie’s witte wortels schijnen door haar weelderige bos blonde highlights. Na de première kregen de actrices bakken kritiek over zich heen. Ze zijn toch wel écht oud geworden. De reactie van Sarah Jessica Parker, die de rol van Carrie speelt? “Ik weet hoe ik eruit zie. Ik heb geen keuze. Wat ga ik er aan doen? Stoppen met verouderen? Verdwijnen? ” Voor vrouwen die van hun zilveren lokken hun visitekaartje willen maken, is meer vertegenwoordiging in de media een duwtje in de rug en een teken van empowerment.

Grijs haar blijft een gevoelig onderwerp

“Grijs haar blijft nog altijd een moeilijk en gevoelig onderwerp”, zegt hairstylist, colorist en Matrix-educator Jelle Bogaerts. “Twijfel je? Gooi je twijfels overboord, wat heb je te verliezen? Natuurlijke, grijze haren zouden iemand ouder maken maar met de juiste snit en stijl kunnen ze juist het tegenovergestelde effect hebben. De serie en de cast hebben mensen aan het denken gezet: ze zien dat grijze haren op verschillende manieren trendy kunnen zijn. De nieuwe coupe van Miranda is zeer populair, een pixie of een bob laten grijze haren mooier uitkomen. Grijs kan iemand laten stralen, de huidskleur beter laten uitkomen en de ogen meer laten spreken. Je zal even moeten wennen aan de nieuwe look, net als de mensen in je omgeving, maar een grijze coupe kan zoveel kracht en pit uitstralen waardoor je automatisch meer zelfvertrouwen krijgt.”

Denk maar aan Andie MacDowell, Tracee Ellis Ross en Gwyneth Paltrow, actrices die hun natuurlijke grijze haren hebben omarmd en meer dan ooit schitteren. “Door de lockdowns hebben veel vrouwen zich verzoend met hun grijze haren. Geen makkelijke opdracht aangezien het laten uitgroeien van je grijze haren meestal niet het mooiste effect geeft. De eenvoudigste optie is het haar een aantal maanden laten groeien en het vervolgens kort laten knippen.”

Lees ook: Grijs haar domineerde op de catwalk van in Cannes.

Pas een toner toe

Kom je van een blonde kleur of had je al highlights en wil je ze inruilen voor een grijze coupe? “Pas een toner toe. Een toner gaat blondgekleurde haren een grijze of assige schijn geven zonder de natuurlijke grijze haren te kleuren. De moeilijkste opdracht is om van een donkere kleur naar grijs te gaan. Hiervoor is geduld vereist. Je kan de haren laten uitgroeien en om de aantal weken een toner laten toepassen die matcht met je grijze haren. Als je haar peper en zout kleurt, kies je best voor een lokkentechniek. Lichte en donkere schakeringen van grijze haren worden gemengd, een mix van asblonde highlights en lowlights in bruine astinten is de ideale oplossing voor het ultieme peper en zoutkapsel. Gebruik ook bij deze techniek een toner.”

Eens je de juiste kleur en techniek gevonden hebt, moet je de haren onderhouden met een zilvershampoo. “Zilvershampoo zorgt voor een mooie glans en neutraliseert gelige schijnen. Niet elke wasbeurt moet gebeuren met een zilvershampoo, om de 2 à 3 wasbeurten volstaat. Grijze haren worden ofwel heel stug ofwel heel futloos. Pas thuis de verzorging aan aan je haartype. Stugge haren hebben een meer hydraterende verzorging nodig. Na een wasbeurt is het gebruik van een conditioner een must, een masker om de 3 à 4 wasbeurten is voldoende. Futloze haren missen natuurlijke body en glans. Gebruik een shampoo die volume geeft. Ook bij futloos haar raden we aan om een conditioner te gebruiken na iedere wasbeurt.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Gwyneth Paltrow (@gwynethpaltrow)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Andie Macdowell (@andiemacdowell)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tracee Ellis Ross (@traceeellisross)

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.