Het prikkelbare-darmsyndroom: wat is het precies?
© Getty Images

Het prikkelbare-darmsyndroom: wat is het precies?

Door Hannah Gellens
Leestijd: 1 min

Het prikkelbare-darmsyndroom (PDS) is zonder twijfel een van de belangrijkste darmaandoeningen in onze moderne maatschappij. Naar schatting een op de tien Belgen heeft regelmatig last van buikpijn of rent te pas en te onpas (of net helemaal niet) naar het toilet. En toch is het een aandoening waar een zweem van mysterie rond hangt. Want wat is het nu precies?

Het prikkelbare-darmsyndroom is een chronische aandoening die zorgt voor een stoornis van de verbinding tussen de darmen en het brein. Klachten zijn voornamelijk buikpijn, een opgeblazen gevoel en een stoelgangpatroon dat alle vormen kan aannemen.

“Het is een ziekte die een enorme impact heeft op de levenskwaliteit van patiënten. Bij sommigen van hen blijven de symptomen vrij mild, maar er zijn ook mensen die niet meer naar buiten kunnen en de hele dag in bed moeten doorbrengen”, aldus Heiko De Schepper, maagdarmspecialist Universitair Ziekenhuis Antwerpen.

/

Meer kans voor vrouwen

PDS is geen kieskeurige aandoening. Iedereen kan het in principe krijgen. Toch komt het opmerkelijk vaker voor bij vrouwen, die ongeveer 50 % meer kans hebben dan mannen om PDS te ontwikkelen. Dat is mogelijks gelinkt aan het effect van vrouwelijke hormonen op het maag-darmsysteem. Een andere plausibele verklaring is dat vrouwen meer geneigd zijn een arts te bezoeken bij klachten en mannen zich dus koppig aan de epidemiologische cijfer onttrekken.

/

Onbekend terrein

Het prikkelbare-darmsyndroom is de meest elegante van de functionele darmaandoeningen, maar blijf voorlopig nog vrij onbekend terrein.

Oorzaken die PDS mogelijks ontlokken, zijn nog niet vastgesteld. Er is bovendien ook een gebrek aan diagnostische testen waardoor de aandoening vaak moeilijk vast te stellen is. “De laatste tijd wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar de oorzaken en remedies, maar die informatie is niet bij alle artsen even goed bekend”, vertelt De Schepper.

/

Mythes

Er doen ook heel wat mythes de ronde als het gaat over het prikkelbare-darmsyndroom. Zo zou PDS een allergische reactie zijn op voedselproducten of zou PDS zorgen voor een lek in je darmstelsel.

Volgens Heiko De Schepper zijn deze mythes te nuanceren, of zelfs weerlegbaar. Daarbij blijft de belangrijkste boodschap: wapen jezelf met kennis. Hoe meer je weet, hoe meer je meester kan worden over je prikkelbare darmen, en hoe minder ze je leven zullen domineren en bepalen.

Uitgeverij Pelckmans

Meer weten over het prikkelbare-darmsyndroom?

Prof. Dr. Heiko De Schepper er alles over in zijn boek “Prikkelbare darmen: Alles wat je moet weten over het prikkelbare-darmsyndroom”, uitgeverij Pelckmans, € 22,50 . 

 

 

 

Lees ook: Is nieuws slecht voor je hersenen?, Met deze sportoefeningen blijf je in topvorm zonder naar de fitness te gaan

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Darmen, Gezondheid, Prikkelbare-darmsyndroom.