Waarom september de nieuwe januari is: maak nu je goede voornemens
© Getty Images

Waarom september de nieuwe januari is: maak nu je goede voornemens

Door Margo Verhasselt
Leestijd: 2 min

Januari is het moment bij uitstek waarop mensen hun gewoontes bekijken. Er wordt 'new year, new me' van de daken geschreeuwd en mensen gaan zich plots massaal inschrijven bij de fitness om de hoek. Maar éigenlijk zou september de perfecte maand zijn om met goede voornemens te starten.

De feestdagen in december zijn meestal dé reden waarom we plots in januari ons leven willen beteren. Te veel gegeten? Diëten maar. Te weinig bewogen? Naar de sportschool. Te veel gedronken? Hallo Tournée Minerale! En hoewel er niets mis met in januari met een schone lei te willen beginnen, wijst onderzoek erop dat je dit al beter in september doet.

1 september gaat hand in hand met een nieuw schooljaar en die ’terug naar school’-mentaliteit is na al die jaren bij veel mensen blijven hangen. Maar er begint daarnaast ook een nieuw modeseizoen waarbij jurkjes plaatsmaken voor lange broeken en topjes voor vestjes. De negende maand van het jaar voelt voor haast iedereen aan als een nieuwe start.

/

December dip

Dat bevestigt ook psycholoog Victoria Plant aan magazine Harper’s Bazaar. “Het enthousiasme dat komt kijken bij het nieuwe schooljaar gaat hand in hand met dat we allemaal zin krijgen om veranderingen door te voeren én ook productiever zijn. Historisch gezien is de herfst altijd een periode van hard werk ter voorbereiding op de winter geweest.”

Lees ook: Overprikkeld door sociale media: “iedereen is continu op zoek naar bevestiging”

Al zal niet iedereen genieten van het ‘september effect’. “Sommige mensen zijn verdrietig omdat de zomer bijna om is. Het is daarom belangrijk om je eigen geluk te evalueren. Nieuwe doelen stellen kan daarbij helpen.”

Lees ook: Zo krijg je gemoedsrust tijdens de zwangerschap

/

3 Manieren om jouw goede gewoontes te bevorderen

1. Pen je doelen neer

Maak een lijstje van alles wat je nog zou willen bereiken. Probeer daarbij te kijken hoe je elke dag, of week, iets concreet kan doen. Wees realistisch en zorg dat je doelen haalbaar zijn.

2. Kuis je kleerkast uit

Een overvolle kleerkast maakt niet gelukkig. Op zoek naar een nieuwe outfit voor op het werk? Graaf dan eens door je eigen garderobe. Bekijk welke stukken je al even niet meer gedragen hebt en doneer ze aan een goed doel of verkoop ze zelf door. Kijk welke outfits je nog kan samenstellen en ga niet overhaast winkelen voor stuks die je misschien nog thuis hebt liggen.

3. Zoek een workout buddy

We zijn allemaal héél blij dat bars en restaurants na lang terug open zijn, maar je kan je hobbies ook gezonder aanpakken. Waarom niet eens een yogales of loopsessie inlassen met een van je vrienden? Je gaat zonder twijfel met plezier sporten en krijgt de kans om wat qualitytime met elkaar door te brengen. Die grote stap om eindelijk te sporten wordt meteen kleiner. Zei er iemand win-win?

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Goede gewoontes, Goede voornemens, September.