Waarom je ‘The Lost Daughter’ op Netflix vandaag nog moet zien
© Netflix

Waarom je ‘The Lost Daughter’ op Netflix vandaag nog moet zien

Leestijd: 2 min

Maggie Gyllenhaal maakt haar langverwachte regiedebuut met 'The Lost Daughter', een psychologische thriller doorspekt met taboes, drama's, een bijna onhoudbare spanning en een sterrencast van jewelste. Nu te zien op Netflix!

/

Dat Maggie Gyllenhaal met The Lost Daughter in september op het Filmfestival van Venetië de scenarioprijs won, zegt eigenlijk genoeg. Het is zeldzaam dat iemand zo succesvol de switch van acteren naar regisseren maakt, maar Gyllenhaal bewijst dat het mogelijk is.

In 2015 won Gyllenhaal, tevens de zus van acteur Jake Gyllenhaal, een Golden Globe voor haar hoofdrol in The Honourable Woman. Ze won onder andere ook een National Board of Review Award voor beste doorbraak in Secretary en een People’s Choice Award samen met alle acteurs van The Dark Knight. Tussen 2017 en 2019 was ze te zien in de HBO-serie The Deuce waar ze ook de producer voor is. In die laatste prent speelt ze een pornoactrice die uiteindelijk filmregisseur wordt. Het is toen dat ze begon na te denken over een eigen regiecarrière. “Via mijn personages verken ik regelmatig dingen tot ik dapper genoeg ben om ze in het echte leven zelf uit te voeren”, aldus Gyllenhaal aan Vanity Fair.

The Lost Daughter

The Lost Daughter is een verfilming van Elena Ferrantes bejubelde roman De verborgen dochter. Het vertelt het verhaal van Leda (door Olivia Colman), een gescheiden Brits-Amerikaanse professor op zomervakantie op het Griekse eiland Spetses. Tussen het luieren en werken voor de universiteit door, raakt ze gefascineerd door een wat rumoerige familie op het strand. En met name door de jonge moeder Nina, gespeeld door Dakota Johnson. In een onverklaarbare opwelling steelt ze de pop van Nina’s dochtertje, wat het meisje ontroostbaar maakt.

Voor Leda is het de aanleiding om haar eigen trauma’s uit het verleden onder ogen te komen. Dat gebeurt aan de hand van flashbacks (Jessie Buckley speelt de jonge Leda) die beetje bij beetje het hoofdpersonage uitdiepen. Een bijna onhoudbare spanning sijpelt doorheen de hele film, net omdat Gyllenhaal er bewust voor koos om de kijkers langzaam en zelf een beeld te laten schetsen van Leda die door haar onvoorspelbaar gedrag constant blijft boeien. “Het komt zelden in de filmwereld voor dat een personage lavert tussen zoveel verschillende eigenschappen, wat haar zowel herkenbaar als onuitstaanbaar maakt”, aldus onze collega’s van Marie Claire Australië in een recensie.

Uiteindelijk blijkt de film over vrouwen te gaan die moeite hebben met het moederschap en de verwachtingen en verantwoordelijkheden die daarmee gepaard gaan. The Lost Daughter doorbreekt taboes, en doet dat op een ongedwongen en dwingende manier tegelijkertijd. Wat als je als ouder je kind soms doodwenst? Is het erg om meer voldoening te halen uit je carrière en hoe ga je daarmee om? Het zijn vragen die onuitgesproken aan bod komen en het scenario en de personages een ongeziene gelaagdheid en fragiliteit geven.

Sterrencast

Zoals gewoonlijk zet Olivia Colman een indrukwekkende acteerprestatie neer als Leda, waarmee ze afwijkt van haar recente werk als de Engelse koningin Anne in The Favourite en koningin Elizabeth in The Crown. Ze wordt verder bijgestaan door een uitstekende cast met onder andere Paul Mescal (Normal People) en Ed Harris (The Truman Show, Apollo 13…) in de bijrollen.

Ook Dakota Johnson maakt indruk als Nina. Hoewel de actrice geen onbekende is op het gebied van psychologische thrillers – ze speelde in Susperia en Bad Times At The El Royal – onthulde ze in een interview met E! News dat ze “diepere, donkerdere, meer verwarde” emoties opwekte om zich voor te bereiden op haar rol in deze film, en dat wierp duidelijk zijn vruchten af.

The Lost Daughter is nu te zien in de bioscoop, en ook op Netflix.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.