Waarom je niet meteen na het eten moet gaan liggen
© Unsplash

Waarom je niet meteen na het eten moet gaan liggen

Door Ariane De Wilde
Leestijd: 2 min

Het is verleidelijk om na een maaltijd een paar minuten te gaan liggen om te "verteren", maar deze gewoonte kan eigenlijk schadelijk zijn voor je lichaam. Ontdek hier hoe dat komt.

/

Niets beter dan – zeker in het weekend – direct na de lunch op de zetel te gaan liggen en naar een serie of film te kijken. Helaas is dit misschien wel het slechtste wat je kan doen nadat je gegeten hebt (afgezien van een intensieve sportsessie, dat spreekt voor zich).

“Liggen bevordert gastro-oesofageale refluxziekte (GOR)”, legt dokter Julien Scanzi uit. In mensentaal: deze houding kan ervoor zorgen dat “de zure maaginhoud terugvloeit in je slokdarm.” Het resultaat? Een gecompliceerde spijsvertering en een verhoogd risico op ontstekingen.

Ga niet liggen om de spijsvertering niet te storen

Als we eten, gaat het voedsel door de slokdarm, die als functie heeft om het voedsel naar de maag te brengen. “Als je gaat liggen, werkt de zwaartekracht tegen je”, legt Dr. Scanzi uit. Als je eenmaal ligt, gaat het voedsel niet zo gemakkelijk naar beneden en loopt het verteringsproces in het honderd.

Onder in de slokdarm zit een sluitspier. Die heet de “onderste slokdarmsfincter”, die de overgang vormt tussen de slokdarm en de maag. “Het werkt als een klep, min of meer hermetisch, en kan soms ontspannen. Wanneer dit gebeurt, gaat het maagzuur in de tegenovergestelde richting, terug naar boven in de slokdarm en kan het een branderig gevoel veroorzaken”, vervolgt de expert.

Lees ook: Je bloeddruk verlagen? Dat doe je door dit te eten.

Hoewel sommige mensen lijden aan chronische GOR, loopt iedereen die gaat liggen na een maaltijd het risico om deze symptomen te ervaren. Volgens de website van Maria Middelares “uiten de symptomen van maagreflux zich meestal als een zeurende of branderige pijn achter het borstbeen, slikproblemen en zure oprispingen zonder misselijkheid.”

Om een goede spijsvertering te bevorderen, raadt Dr. Julien Scanzi aan om “niet te gaan liggen in de 2 tot 3 uur na de maaltijd”.

Bewezen gezondheidsrisico’s op lange termijn

Systematisch gaan liggen na een maaltijd “kan de kans op gastro-oesofageale reflux vergroten en zelfs leiden tot slokdarmontsteking”, waarschuwt de gezondheidsdeskundige.

“Wanneer het terugvloeien van het maagzuur in de slokdarm langdurig en regelmatig gebeurt, kan de slokdarm geïrriteerd en ontstoken raken (refluxoesofagitis) met soms bloedverlies of vernauwing (stenose) tot gevolg. Bij langdurige blootstelling kan het slijmvlies van de slokdarm geleidelijk aan veranderingen ondergaan (Barrettslokdarm). Dat verhoogt de kans op de ontwikkeling van kanker van de slokdarm (adenocarcinoma)”, aldus de website van Maria Middelares.

Naast het risico op reflux kan deze slechte spijsverteringspositie ook gevolgen hebben voor de darmgezondheid. “Als voedsel niet goed wordt verteerd, kunnen bacteriën zich vermenigvuldigen in de darmen, wat leidt tot een hele reeks potentiële spijsverteringsproblemen”, legt Dominic Greenyer uit, huisarts en directeur van een privékliniek in Leicester, geïnterviewd door StylistUK.

Wat is de ideale houding om te verteren?

“Voor de spijsvertering is de rechtopstaande houding ideaal”, zegt Dr Scanzi. De verticaliteit van het lichaam zorgt voor een goede spijsvertering, doordat het voedsel zijn ‘natuurlijke weg’ kan volgen, van de mond naar de maag en vervolgens naar de darmen.

Op dezelfde manier kan zitten, zolang je je rug recht houdt, dezelfde voordelen hebben als rechtop staan. Pas dus op dat je “niet achterover leunt in je stoel, want dat zou de organen kunnen samendrukken”, concludeert hij.

Lees ook: Hooikoortsseizoen is nu al begonnen: zo verminder je symptomen.

Tot slot, hoewel het niet aan te raden is om na het eten een grote fysieke inspanning te leveren, gaat er niets boven een wandeling om een efficiënte spijsvertering te bevorderen, zoals de gezondheidsdeskundige bevestigt.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Marie Claire Frankrijk.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.