Berkenpollenseizoen is begonnen: zo verminder je de symptomen
© Unsplash

Berkenpollenseizoen is begonnen: zo verminder je de symptomen

Leestijd: 2 min

Het hooikoortsseizoen is van start gegaan en dat betekent dat mensen die gevoelig zijn aan pollen vanaf nu meer last kunnen hebben van allergische symptomen. Wij vroegen experts hun ultieme tips om symptomen van hooikoorts te verminderen. 

/

Officiële cijfers zijn er niet, maar naar schatting heeft tussen de 12 en 28% van de Belgische bevolking te kampen met hooikoorts. En dat aantal neemt alleen maar toe. “De allergie voor boompollen neemt het sterkste toe van alle allergieën die we kennen”, aldus allergiedeskundige Didier Ebo van het UZA. “Tijdens de afgelopen 30 jaar kunnen we toch minstens van een verdubbeling in het aantal mensen die er last van hebben spreken.”

“Er zijn niet alleen meer pollen in de lucht, het pollenseizoen begint ook steeds vroeger én de luchtvervuiling heeft ook nog eens een direct effect op de samenstelling van pollen. Daardoor worden mensen er meer en heviger allergisch aan.”

/

Hoe druk je hooikoorts de kop in?

Niezen, jeukende ogen en een loopneus? We spraken met de experts om de beste tips tegen hooikoorts te vinden…

1. Koop hooikoortstabletten, ook wel antihistaminica genoemd

Antihistaminica zijn verkrijgbaar in de vorm van hooikoortstabletten of neussprays en werken door de werking van de chemische stof histamine te blokkeren, die door het lichaam wordt vrijgemaakt bij een allergische hooikoortsreactie. Antihistaminica kunnen worden genomen als preventieve behandeling op dagen dat je weet dat er veel pollen zullen zijn, of als nodig wanneer je voor het eerst merkt dat je symptomen krijgt.

2. Carotenoïden

Dit natuurlijk voorkomende pigment vind je in voedingsmiddelen zoals wortelen, abrikozen, pompoen, zoete aardappel en spinazie en fungeert als een krachtige antioxidant om ontstekingen te helpen verminderen en je immuunsysteem te versterken.

3. Een kopje thee zetten

Kamillethee staat erom bekend ontstekingen in de luchtwegen te verlichten. Kamille is niet alleen een antioxidant met een antihistaminisch effect, het is ook een bron van flavonoïden, die helpen om de nasale membranen te versterken om te voorkomen dat irriterende deeltjes, zoals pollen, de bloedbaan binnendringen.

4. Eet vis

Omega-vetzuren in vis zijn belangrijk voor een gezond immuunsysteem. De eerste fase van een immuunreactie is een ontstekingsreactie – en visolie is een ontstekingsremmer. Het is daarnaast ook een geweldige booster voor je immuunsysteem.

5. Ruim je koelkast op

Veel voedingsmiddelen kunnen de symptomen van hooikoorts helpen verminderen, maar er zijn er ook die de situatie juist verergeren. Probeer je zuivelinname te verminderen (je kan calcium ook op een andere manier binnenkrijgen) omdat het je klieren overprikkelt en probeer tomaten te vermijden, die, hoewel ze geweldige antioxidanten zijn, van nature ook veel histamines bevatten.

6. Douche ’s avonds

Als je ’s ochtends je haar wast, wissel dit dan af met ’s avonds de komende maanden. Zo raak je alle pollen kwijt die zich in je haar hebben genesteld, zodat ze niet op je kussen terechtkomen en een ravage aanrichten terwijl je slaapt. Weg met gezwollen ochtendogen.

7. Verminder je alcoholiname

We weten dat het moeilijk is, vooral in de zomer, maar alcohol drinken verergert de symptomen. Uit onderzoek van een team van Deense experts is gebleken dat alcohol drinken de kans op een aanval met drie procent verhoogt. Als je het niet uithoudt, drink dan regelmatig water tussendoor.

/

8. Zet meer knoflook op het menu

Volgens onze experts zal het eten van twee teentjes knoflook in je maaltijden elke dag het teveel aan catarre (AKA wat een verstopte neus veroorzaakt) verminderen. Het bevat ook antioxidanten die werken als super antihistaminica. Verontschuldig je bij voorbaat op kantoor.

9. Pas op voor de waslijn

Hang de was niet buiten op dagen dat er veel pollen zijn. De pollen verzamelen zich op de kleding en beddengoed en kunnen symptomen veroorzaken.

10. Draag een hoed en een zonnebril

Vluchtige pollen irriteren de slijmvliezen en zetten zich vast op het haar. Draag daarom zo veel mogelijk een hoofddeksel, hier vind je er een aantal mooie, en draag ook een zonnebril om direct contact met de ogen te verminderen.

Dit artikel verscheen eerder op Marie Claire UK.

Redactie Marie Claire De artikels van >

Tags: Allergieën, Hooikoorts.