Waarom ‘Babylon’ nu al dé film van 2023 is
© Sony Pictures Releasing

Waarom ‘Babylon’ nu al dé film van 2023 is

Leestijd: 2 min

La La Land-regisseur Damien Chazelle is terug met ‘Babylon’, een filmische ode aan het Hollywood uit de jaren 20. Met een sterrencast om u tegen te zeggen, denk maar aan Brad Pitt, Margot Robbie, Tobey Maguire en Olivia Wilde, belooft de prent nu al de must-see film van 2023 te worden.

De amper 37-jarige Damien Chazelle is niet voor één gat te vangen. De Amerikaan die als jongste regisseur ooit een Oscar voor de beste regie won met La La Land (2016), keert na de Neil Armstrong-biopic First Man en de Netflixreeks The Eddy nu terug met Babylon.

Als we de internationale recensies mogen geloven, wordt Babylon een van de beste films van het jaar – en zou de prent ons wel eens kunnen herinneren aan het ware potentieel van de Amerikaanse cinema, voorbij de reboot van een klassieker of het vervolg op een bestaande franchise. Variety beschreef Babylon bijvoorbeeld als een kruising tussen Tarantino’s Once Upon a Time… in Hollywood – meer over de cast hieronder – en Baz Luhrmanns The Great Gatsby, met “harde muziek, duizelingwekkende kostuums en next-level make-up”. Kan jij ook niet wachten?

Dit is alles wat we weten:

Decadentie en corruptie

Babylon gaat over het moment waarop Hollywood de overstap naar de gesproken film maakte. Hoewel het voor veel regisseurs en acteurs van de stomme film een moeilijke periode was waarin ze hun job verloren, werden sommige sterren tegelijkertijd groter dan ooit. En dat vieren ze vol ongeremde decadentie met alles erop en eraan: poppende champagneflessen, glitters, illegale nachtclubs, dans en opzwemende muziek.

De naam Babylon verwijst trouwens naar de term die destijds werd gebruikt om Hollywood te beschrijven – het idee van een zondige plaats, een stad van decadentie en verdorvenheid die op de ondergang afstevende. “The bigger the dream, the greater the fight”, is dan ook niet geheel verwonderlijk een van de taglines van de film.

Sony Pictures Releasing

Een sterrencast

Een groot deel van de kracht van deze speelfilm ligt natuurlijk bij de spraakmakende cast. Margot Robbie speelt de rol van Clara Bow, het icoon van de roaring twenties. De Australische actrice deelt de hoofdrol met Brad Pitt die in de huid kruipt van regisseur en acteur John Gilbert. Vier jaar na Once Upon a Time… In Hollywood, zijn de twee eindelijk nog eens samen op het witte doek te zien.

De rest van de cast is al even indrukwekkend. We spotten Tobey Maguire in de rol van Charlie Chaplin, maar ook Olivia Wilde, Katherine Waterston , Li Jun Li, Max Minghella, Lukas Haas, Samara Weaving, Spike Jonze, Eric Robertsfont en zelfs Flea (beroemde bassist van de Californische rockband Red Hot Chili Peppers) duiken op in bijrollen.

Babylon is vanaf 18 januari te zien in de Belgische bioscoop.

Dit artikel is geschreven in nauwe samenwerking met Sony Pictures Releasing.
sonypictures.be

Lees ook :

7 alternatieve kerstfilms voor wie ‘Home Alone’ beu is

“Ticket to Paradise”: de feelgoodmovie

Dit is de nieuwe trendkleur van kinderwagens

Commercieel team De artikels van >