De Nationale Bank nam samen met twee economen, Céline Piton en Maud Nautet, de gevolgen van het ouderschap op de loopbaan van mannen en vrouwen onder de loep. En wat bleek? Wanneer een kind op komst is, maken mannen en vrouwen verschillende keuzes over het pad dat ze bewandelen op de arbeidsmarkt. Zo gaan vrouwen sneller hun baan opgeven of hun arbeidstijd verminderen. Voor mannen blijft het effect van ouder worden daarentegen neutraal of wordt het zelfs een stimulans om méér te werken.
Lees ook: Kerst 2021: dit staat op de verlanglijst van onze fashion director Elspeth
Vrouwen worden dus nog steeds geconfronteerd met het maken van een afweging tussen het krijgen van een kind en het maken van carrière, dat is minder het geval voor mannen. De grootste reden daarvoor? Vrouwen nemen nog steeds in grotere maten huishoudelijke taken op en zorgen vooral voor de opvoeding.
Ouderschapsverlof
Van de beleidsmaatregelen van de overheid die arbeid en gezin moeten verzoenen, zoals het ouderschapsverlof, zijn het hoofdzakelijk moeders die ze gebruiken. Een beroep doen op die maatregelen lijkt vaak een teken dat de persoon niet voldoende betrokken is op de arbeidsmarkt. En laat dat nu juist genderstereotypes versterken. Bovendien zorgt dat er op lange duur voor dat we minder ervaring opbouwen.
In België komen we dan ook in 2021 tot een bittere vaststelling. Waar vrouwen vaak hoger geschoold zijn dan mannen, en de economie het moeilijk heeft om voldoende geschoolde arbeidskrachten te vinden, blijven gendernormen en een ongelijke verdeling van de verantwoordelijkheden in het gezin een negatieve druk uitoefenen op de deelname van moeders aan de arbeidsmarkt.