Belgisch vintageplatform Just Waldo lanceert upcycled collectie met tien designers
© Just Waldo

Belgisch vintageplatform Just Waldo lanceert upcycled collectie met tien designers

Leestijd: 3 min

De vintage webshop Just Waldo, opgericht door Grécie Van Innis, lanceert een eerste circulaire collectie in samenwerking met tien opkomende ontwerpers uit Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Berlijn, Milaan en Parijs.  

/

Grécie Van Innis lanceerde Just Waldo tijdens de lockdowns. Ze verkocht er tot nog toe geen kleren op, maar biedt een platform aan andere vrouwen die van hun oude spullen afwillen. Daar komt nu verandering in met een eerste eigen collectie. Ze vroeg aan tien (inter)nationale ontwerpers om van versleten jeans, oude gordijnen, en zelfs kussenovertrekken nieuwe items te maken. Upcycling noemen ze dat in de modewereld. Oftewel oude stoffen hergebruiken om er nieuwe ontwerpen van te maken. De designers maakten elk een of meerdere stuks voor de eerste Just Waldo upcycled collectie.

Duurzaamheid kan worden bereikt zonder afbreuk te doen aan stijl en mode – Grécie Van Innis

De collectie is exclusief te koop op de website van Just Waldo. 30% van de winst gaat naar Fashion Revolution Belgium, de Belgische tegenhanger van de internationale beweging die de mode-industrie duurzamer wil maken vanuit ethisch en ecologisch oogpunt. De organisatie wil onder andere een einde maken aan de wegwerpcultuur en over schakelen op een systeem waarbij materialen veel langer meegaan. Just Waldo streeft hetzelfde doel na.

Alle stuks kosten tussen de 30 tot 250 euro.

Lees ook: Filippa K verkent de grenzen van upcycling met Stinarand.

/

Meet the designers

Gigi-Antoinette (Parijs)

Gigi Antoinette, opgericht door Clara Soudan, staat bekend om haar poëtische juwelen gemaakt van hergebruikte vintage en tweedehands materialen. Clara maakt alle stuks vanuit haar atelier op het Bretonse platteland.

Maison Blazée (Parijs)

Aïssatou van Maison Blazée tovert de oversized blazers van je opa om tot ‘empowering’ kostuums voor verschillende gelegenheden. Aïssatou noemde haar Just Waldo-creatie ‘La Nuit’ vanwege de kristallen die ze op het kledingstuk naaide.

Uti Exi (Berlijn)

Maya, de oprichtster van Uti Exi (Latijn voor ‘uti existentium’, wat ‘gebruik het bestaande’ betekent), maakt nieuwe creaties vanuit haar atelier in hartje Berlijn. De jonge designer vertrekt voor haar ontwerpen van oude kledingstukken van vriendinnen.

Giglio Tigrato (Milaan)

Carlotta van Giglio Tigrato maakt nieuwe items van restjes en deadstock. Voor Just Waldo maakte ze een hoed geïnspireerd op de Gambler’s hoed, een klassieker uit het Wilde Westen. De stoffen voor de hoed zijn afkomstig van  Scia’s Divisione Tessuti restjes en monsters, een Italiaans textielbedrijf dat  deze stoffen aan Giglio schenkt met de bedoeling ze een nieuw leven te geven.

Atelier Eveil Ludique (Parijs)

Mirco Bercelli richtte in oktober 2019 Atelier Eveil Ludique op, wat letterlijk ‘Leuk ontwakend atelier’ betekent, zoals een club voor kinderen. Ludique deed ervaring op in India en zag daar met eigen ogen hoe grote merken hun kleding produceren. Terug in Parijs begon hij te upcyclen om dit probleem tegen te gaan. In zijn eigen woorden: “Ik kan niet meer afval produceren als ik met alleen afval begin.”

/

Les Vestiges (Parijs)

Marie-Charlotte, de oprichtster van Les Vestiges, hield ervan projecten te creëren en te leiden die voor haar zinvol waren. Hoewel haar achtergrond haar niet voorbestemd maakte om in de modewereld te werken, maakten haar passie voor creativiteit en haar engagement het project mogelijk. Ze startte een merk dat bestaande materialen restyled om ze om te vormen tot unieke, comfortabele en coole stukken.

Juliet Bonhomme (Brussel)

Juliet Bonhomme creëerde het Upcycling Lab als een fris nieuw project om mensen te leren hoe ze hun kleding en oude stoffen kunnen upcyclen met workshops, om merken te leren hoe ze hun deadstock kunnen upcyclen door middel van artistieke leiding, en ten slotte om mensen bewust te maken aan de hand van van informatie op sociale media.

Renēe by Zoë (Gent)

Renēe by Zoë is een echt moeder & dochter lockdown project. In Maart 2020, toen Zoë haar kast aan het herschikken was, vond ze een oud overhemd terug dat haar op een idee bracht voor het maken van een jurk. Haar moeder hielp haar bij de creatie en zo werd het eerste stuk, alsook Renēe by Zoë,  geboren. Renēe by Zoë staat voor het transformeren van oude, geliefde kleding in chique en stijlvolle stukken.

Femke V. (Hasselt)

Femke heeft een hekel aan snelle wegwerpmode en ze studeerde aan het Amsterdam Fashion Institute, waar ze leerde ontwerpen. Ze maakt haar creaties van onverwachte materialen, zoals een korset van oude gordijnen voor Just Waldo.

Jordy Arthur (Antwerpen)

Jordy Arthur is een modeontwerper/kunstenaar/maker die volop experimenteert met gerecyclede/geregenereerde materialen. Hij beschrijft  zichzelf en zijn werk als ‘shape-shifting’. Arthur is voortdurend aan het ontdekken en zijn creativiteit aan het verkennen terwijl hij de genderhokjes doorbreekt. Hij wil mensen inspireren om hun uniciteit te omarmen, maar ook de uniciteit van anderen.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.