Vrouwen passen nog steeds meer hun loopbaan aan voor kinderen
© Unsplash

Vrouwen passen nog steeds meer hun loopbaan aan voor kinderen

Door Margo Verhasselt
Leestijd: 1 min

De arbeidsmarkt is in de loop der jaren sterk vervrouwelijkt, maar toch zijn er nog steeds aanzienlijke verschillen tussen de geslachten. Het zijn bijvoorbeeld vooral vrouwen die hun job opgeven of hun  arbeidsduur verminderen wanneer er een kind in de kijker komt. 

/

De Nationale Bank nam samen met twee economen, Céline Piton en Maud Nautet, de gevolgen van het ouderschap op de loopbaan van mannen en vrouwen onder de loep. En wat bleek? Wanneer een kind op komst is, maken mannen en vrouwen verschillende keuzes over het pad dat ze bewandelen op de arbeidsmarkt. Zo gaan vrouwen sneller hun baan opgeven of hun arbeidstijd verminderen. Voor mannen blijft het effect van ouder worden daarentegen neutraal of wordt het zelfs een stimulans om méér te werken.

Lees ook: Kerst 2021: dit staat op de verlanglijst van onze fashion director Elspeth

Vrouwen worden dus nog steeds geconfronteerd met het maken van een afweging tussen het krijgen van een kind en het maken van carrière, dat is minder het geval voor mannen. De grootste reden daarvoor? Vrouwen nemen nog steeds in grotere maten huishoudelijke taken op en zorgen vooral voor de opvoeding.

Ouderschapsverlof

Van de beleidsmaatregelen van de overheid die arbeid en gezin moeten verzoenen, zoals het ouderschapsverlof, zijn het hoofdzakelijk moeders die ze gebruiken. Een beroep doen op die maatregelen lijkt vaak een teken dat de persoon niet voldoende betrokken is op de arbeidsmarkt. En laat dat nu juist genderstereotypes versterken. Bovendien zorgt dat er op lange duur voor dat we minder ervaring opbouwen.

Lees ook: 10 x inspiratie die je doet bezwijken voor de charme van hangende decoratie boven de kersttafel

In België komen we dan ook in 2021 tot een bittere vaststelling. Waar vrouwen vaak hoger geschoold zijn dan mannen, en de economie het moeilijk heeft om voldoende geschoolde arbeidskrachten te vinden, blijven gendernormen en een ongelijke verdeling van de verantwoordelijkheden in het gezin een negatieve druk uitoefenen op de deelname van moeders aan de arbeidsmarkt.

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.