Het thuiskantoor is de grootste bron voor burn-outs. We vinden het namelijk heel moeilijk om een balans te vinden tussen ons werk en privé wat voor stress zorgt. Gelukkig kunnen we nog steeds aan sport doen, want dit zou een goed effect hebben op onze stresshormonen.
Thuiswerk-burn-out ?
De ene persoon is er vatbaarder voor dan de andere, maar een thuiswerk-burn-out kan bij iedereen komen aankloppen. De grootste reden hiervoor is langdurige stress. Vaak gaat dit gepaard met vermoeidheid, een gevoel van onthechting, een gebrek aan motivatie en vooral een negatieve kijk op de job die je uitoefent. Volgens Ruth Cooper Dickson, psycholoog in welzijn en gezondheid, kan je de symptomen van een thuiswerk-burn-out samenvatten in drie elementen: een laag energiepeil, een lage betrokkenheid omtrent je werk en een verminderd vermogen om voor jezelf te zorgen.
Beweging als genezing van een thuiswerk-burn-out
Als je merkt dat het lastig wordt achter je bureau en je met jezelf geen blijf weet, dan is het goed om lichaamsbeweging in te plannen. Je lichaam schreeuwt namelijk voor een dagelijkse portie dopamine en serotonine om je stemming op peil te houden. Deze stoffen zijn bovendien ook goed voor een goede nachtrust en om stress te verminderen. Dat zegt Joe Mitton, de oprichter van Mittfit.
Waar je vooral veel voordelen uit haalt, zijn korte periodes van beweging. En niet onbelangrijk: oefeningen die je zelf leuk vindt. Dat zorgt ervoor dat je consistent blijft en dat je ook bereid bent om pauzes te nemen. “Lichaamsbeweging is van vitaal belang. Of dat nu een blokje is, dansen in je woonkamer, yoga in de keuken of een lichaamsgewicht circuit in de slaapkamer, de aanzienlijke voordelen van lichaamsbeweging op je geestelijke gezondheid moeten worden benut om ervoor te zorgen dat je je gesterkt voelt voor de uitdagende tijden waarmee we geconfronteerd worden.” Dat is de raad die Lee Chambers, omgevingspsycholoog en welzijnsconsulent, ons geeft.
Yoga en pilates
Een reeks van gecontroleerde bewegingen en matoefeningen die je kracht geven, flexibeler maken en je uithoudingsvermogen helpen vergroten, dat vindt je allemaal terug in een lesje yoga en pilates. Zowel yoga als pilates hebben ieder op zich hun eigenheid en unieke bewegingen maar beiden helpen ze om je stressgehalte te doen dalen. Bij yoga focus je vooral op je ademhaling door te mediteren en bepaalde houdingen aan te nemen. Wat ervoor zorgt dat je energiek bent en een positief geladen gevoel ervaart. Bij pilates ligt de focus eerder op je evenwicht en het leren omgaan met je gewrichten en spieren.
Wandelen
Hoewel wandelen niet altijd als een intensieve sport ervaren wordt, is het dat wel. Het is zelfs een hele goede manier van lichaamsbeweging wanneer je met een burn-out kampt. Als je wandelt dan laat je lichaam de interne spanning los zoals in je nek of benen. Net zoals het je helpt bij het strekken van de benen en het versterken van de spieren. Volgens Ruth Cooper-Dickson is wandelen zelf gunstig voor de hippocampus, het deel van je hersenen dat de stressreactie remt. Bovendien doet wandelen in de buitenlucht wonderen door de frisse lucht die je inademt. Je krijgt nieuwe zuurstof binnen waardoor je er terug voor enkele uren tegenaan kan.
Dansen
Als je van thuis werkt, dan heb je het geluk om een volledige dansvloer voor jezelf te hebben. En dat is goed, want dansen is een echte humeurbooster en stressverlichter. Je volledig los laten gaan op de muziek is een perfecte oefening voor elke spier of vezel in je lichaam. Maar ook mentaal heeft het zijn voordelen. Door te dansen activeer je Gamma-aminoboterzuur. Een moeilijk woord om te beschrijven dat de aminozuren in je hersenen je proberen te kalmeren, waardoor je beter in staat bent om je hoofd leeg te maken na een stressvolle werkdag.
Boksen
Eens goed je frustraties eruit slaan dat kan wonderen doen voor hoe je je voelt. Toch als het op een boksbal is. Ook door te boksen daalt je stressniveau omdat je de juiste ademhalingstechnieken aanleert en je een soort van zelfvertrouwen ontwikkelt. Door te focussen op je handen- en voetenwerk verhoog je de productie van endorfine die ervoor garant staat je een goed gevoel te geven. Een beetje lichaamsbeweging tussendoor doet dus meer wonderen dan je zou denken. Het hoeft maar tien minuutjes te duren en je hoeft hiervoor niet eens te zweten!
Lees meer Marie Claire op: 7 wetenschappelijk bewezen manieren om je mentale gezondheid op peil te houden; Golf aan slapeloosheid door de coronacrisis: deze tips helpen; Zoom-moeheid: hét digitale coronafenomeen