Vegan hotspots in teken van Earth Day
© Unsplash

Vegan hotspots in teken van Earth Day

Door Melani Purnomo Widagdo
Leestijd: 3 min

Vandaag is het dag van de Aarde, een dag om mensen er op een positieve manier bewust te maken van de impact op onze planeet. Iedereen kan namelijk een steentje bijdragen tot het bewust streven naar een milieuvriendelijke samenleving. Naast seizoensgebonden ingrediënten, is plantaardige voeding een effectieve stap naar een milieubewust leven. Dit zijn onze favoriete vegan hotspots in België.

/

Antwerpen

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door HART (@hart_antwerpen)

HART draait om lekker eten en drinken en dit volledig vegan. Melissa en Mario willen met HART groot en klein laten proeven van een mix aan pure, plantaardige smaken. Hun roots liggen in Spanje, Chili en China, en dat merk je aan de menukaart. Van Spaanse vegan tortilla’s en scrambled tofu tot een Aziatisch stoofpotje boordevol smaak. Maar ook zelfgemaakte granola, vegan croissants en stevige zuurdesemboterhammen met healthy spreads verschijnen hier op tafel.

Adres: Minderbroedersrui 34, 2000 Antwerpen

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door SPRITZ (@spritz_antwerp)

Bij Sprirtz geniet je van een echte Zuid-Italiaanse setting. Je kan er terecht voor heerlijke gerechten variërend van populaire klassiekers als pasta carbonara, lasagne en tiramisu tot meer onbekende regionale gerechte. Elk gerecht op de kaart eert de eenvoud van de Italiaanse keuken. De chef van het restaurant, Luna Trapani, dochter van een Italiaanse vader en Belgische moeder, wil laten zien dat plantaardig eten niet saai en flauw hoeft te zijn.

Adres: Oude Koornmarkt 11, 2000 Antwerpen

/

Hasselt

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door IN ‘T GRÜN (@intgrun)

In ’t Grün is een no nonsense, 100% plant-based lunchcafé in hartje Hasselt. De menukaart is niet al te uitgebreid, maar gelukkig zorgt dat voor minder keuzestress. In combinatie met de gezellige en rustige sfeer, zorgt uitbaatster Noura  ervoor dat je je helemaal thuisvoelt in dit pareltje. Tip: de brownie is onze favoriet om de lunch mee af te sluiten!

Adres: Ridderstraat 5, 3500 Hasselt

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door de levensboom (@delevensboomhasselt)

De Levensboom was ooit het allereerste restaurant waar je terecht kon voor vegan gerechten. Chef Hans Van der Fraenen stelt dagelijks verfijnde, plantaardige drie-, vier- of vijfgangenmenu’s voor. Het restaurant behaalde begin dit jaar nog een plekje in de finale van de Belgian Vegan Awards. Zeker het proberen waard dus.

Adres: Leopoldplein 44, 3500 Hasselt

/

Brussel

Voor comfort food moet je bij The Judgy Vegan zijn. Van plantaardige burgers tot spaghetti bolognaise of nacho’s vooraf: je zit hier zeker goed. Deze hotspot in de Marollen bevindt zich vlakbij de Vlooienmarkt op het Vossenplein. Ideale pitstop na gezellig kuieren op de rommelmarkt.

Adres: Rue des Capucines 55, 1000 Bruxelles

Op nog geen 20 meter van de Grote Markt bevindt zich The Sister Brussels Café. Een groep vrienden die samen de passie delen van het organiseren van events, eten en drinken, en die gedreven zijn door een het idee van gezondere en plantaardige voeding. Naast een uitgebreide menukaart van lekkere gerechten, kan je er ook terecht voor fingerfood en cocktails.

Adres: Rue Chair et Pain 3, 1000 Brussels

/

Gent

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Le Botaniste (@le_botaniste)

In september 2015 openden Alain en zijn partners een plantaardige en biologische voedsel- en natuurlijke wijnbar in een opnieuw uitgevonden 19e-eeuwse apotheek in Gent. Dit was de start van Le Botaniste. Ondertussen zijn er meerdere vestigingen waaronder twee in Brussel en vier locaties in New York City. Met als slogan ‘Let food be the medicine’, is Le Botaniste 99% biologisch, 100% plantaardig en glutenvrijvriendelijk. Voor een goed bord gevuld met heerlijke groenten en natuurwijn, moet je hier zijn.

Adres: Hoornstraat 13, 9000 Gent

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door knol&kool (@knolkool.gent)

In hartje van Gent vindt je Knol&Kool waar je heerlijk kunt lunchen. Daarnaast kan je ook nog eens biologisch winkelen in de versmarkt. Dagelijks worden er verse seizoensgebonden ingrediënten uit de versmarkt verwerkt in de gerechten. Je vindt er Vlaamse klassiekers op plantaardige wijze zoals witloof zonder kaas en hesp of cashew-kaaskroketten. Naast lekker eten en winkelen, krijg je er ook de mogelijkheid om koffie, soep of een maaltijd te doneren. Via Enchanté gaat de opbrengst naar mensen die er nood aan hebben.

Adres: Heilige-Geeststraat 30, 9000 Gent

/

Leuven

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Noordoever Leuven (@noordoever)

Sinds kort is het buffet van De Noordoever volledig plantaardig. Je betaalt per gram en neemt wat je wilt en laat je bord wegen. Naast een groot assortiment van biologische en lokale gerechten, zijn er ook verse sappen, koffie, wijn en nog veel meer. De Noordoever bevindt zich in het centrum van Leuven aan het kanaal in de voormalig industriële site Vaartkom.

Adres: Vaartkom 17A, 3000 Leuven

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Oats Day Long (@oatsdaylong)

Oats Day Long is de eerste havermoutbar van de Benelux. Zoals de naam zelf al weggeeft, is dit dé hotspot voor oatmeal-lovers. Founders Ewout en Anse, broer en zus, nemen havermout to the next level. Op de menukaart vind je zowel ontbijt, lunch of snacks en dat (bijna) allemaal met oats. Denk aan hartige havemout bowls, smoothie bowls of Wunderbrot. Dat laatste is een Scandinavisch havervolkorenbrood. Heel de dag door Oats, of ook wel Oats Day Long. Naast Leuven zijn er ook vestigingen in Antwerpen, Brussel en Gent.

Adres: Tiensestraat 50, 3000 Leuven

Lees ook: Jongeren kiezen voor gezonde voeding om hun mentale gezondheid te boosten

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Hotspot, Milieubewust, Vegan.