Jongeren kiezen voor gezonde voeding om hun mentale gezondheid te boosten
©

Jongeren kiezen voor gezonde voeding om hun mentale gezondheid te boosten

Leestijd: 2 min

Bijna 74% van de Belgen probeert - elk op hun manier - voor gezondere voeding te kiezen. Bij 55-plussers gaat het zelfs om 82%. De helft omschrijft het als ‘letten op wat ze eten, maar ook wel eens zondigen’. Voor de meesten betekent gezonder eten meer fruit en groenten verorberen en minder zout en suiker toevoegen. Bij jongere mensen onder de 55 jaar geeft ongeveer 1 op 4 aan dat hun mentale gezondheid ook een boost krijgt door gezonder te eten.

Dat zijn de resultaten die een door iVOX afgenomen onderzoek van HelloFresh aan het licht brachten. Bij de 74% van de Belgen die bewust met gezondere voeding bezig zijn, zijn er significante verschillen per leeftijdscategorie te zien. 68% van de Belgen die jonger zijn dan 34 letten op wat ze eten, tussen de 34 en 55 loopt dit percentage op tot 70% en bij de iets ouderen, boven de 55, eet maar liefst 82 procent bewust gezonder.

Slechts een kleine minderheid van 14% van de Belgen geeft aan helemaal niet bewust op zijn of haar voeding te letten. 13% zegt 6 dagen op 7 te eten waar ze zin in hebben, maar wel één dag per week even de riem aan te halen.

/

1 op 4 kiest (bijna) élke dag bewust voor gezonde voeding 

Uiteraard let niet iedereen even frequent op zijn of haar voeding. Zo’n 11% slaat geen dag over en is de hele week doelbewust bezig met wat hij of zij consumeert. 13% geeft aan dagelijks gezond te eten, maar wel af en toe een cheat day in te lassen. Samen goed dus voor 24%.

Lees ook: Interview met Angèle: “Dat ik een bekende zangeres ben, beschermt me niet tegen seksisme”

“Gezonder eten is iets waar tegenwoordig haast iedereen wel over nadenkt”, zegt Dafna, voedingskundige bij HelloFresh. “Oudere generaties doen dit al langer, al dan niet uit gezondheidsoverwegingen of op doktersadvies. Ook de jongeren lijken er nu meer aandacht aan te besteden.”

Wat verstaan Belgen precies onder gezonder eten? HelloFresh ging na wat ze als belangrijkste naar voor schuiven. Voor 52% is meer fruit en groenten eten de absolute prioriteit. 17% probeert in eerste instantie suikers en zout te vermijden. Net iets minder dan 1 op 10 telt vooral actief calorieën als voornaamste manier om op hun eten te letten. Het eten van natuurlijke vitamines of kleinere porties zijn methoden die bij een beperkt aantal Belgen bovenaan het lijstje staan als het op gezondere voeding aankomt.

/

Fysieke gezondheid is belangrijkste motivatie

De meeste Belgen geven meerdere redenen aan waarom ze gezond proberen te eten. De fysieke gezondheid wordt met 63% het vaakst aangehaald. Afvallen is voor meer dan 1 op 3 een reden om bewuster te eten. Ongeveer 1 op 5 doet het om medische redenen, omdat het energie geeft en/of omdat het de mentale gezondheid ook een boost geeft. Zowel bij jongeren onder de 34 als bij volwassenen tussen de 34 en 55 jaar ervaart ongeveer 1 op de 4 een positieve impact op hun mentaal welzijn door het letten op hun voeding. Dit is vooral bij de jongere generaties het geval want bij de 55-plussers speelt deze factor maar bij 11 procent een rol.

Lees ook: Inventing Anna: wat doet de echte Anna Delvey nu?

Naast gezonder eten, is gezond koken nog een ander paar mouwen. 78% zegt liever gezond te koken als het voor het gezin of gasten is. 74% van de Belgen komt tot evenwichtigere maaltijden als ze op voorhand ingepland worden. Iets meer dan de helft geeft aan alleen gezond te koken als de recepten eenvoudig zijn. Bijna 6 op 10 wil wel gezond koken, maar heeft niet meteen de inspiratie voor gezonde recepten.

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.