We moeten het niet herhalen: uv-schade kan leiden tot huidkanker, huidveroudering en onregelmatigheden van de huid zoals roodheden en pigmentatie. Zonnecrème smeren dus. Liefst eentje die niet vettig is en geen witte strepen nalaat, zonder irriterende stoffen, met de juiste filters, en als het kan met extra voedende extracten, vitamines en antioxidanten.
Verbrande neuzen en pigmentvlekken
Enkele vuistregels: gebruik minimaal een SPF 15, smeer voldoende – reken voor het gezicht zeker een halve theelepel – en smeer je om de twee uur in. Ciska Dings, sunscreenfluencer en oprichtster van cosmeticamerk Skin by Dings, geeft een korte opfriscursus. “Er zijn twee soorten uv die ons bereiken, uv A en uv B. Een verbrande neus na een zonnig terras? Dat is de schuld van uv B, de stralen die je huid kunnen verbranden. Ze nemen doorheen het jaar af of toe in kracht. Sterk in de zomer, zwak in de winter. Pigmentvlekjes op je wangen, die zijn te wijten aan uv A Die stralen dringen dieper in de huid dan uv B, doen de huid sneller verouderen en richten het hele jaar door schade aan. De intensiteit van uva is doorheen het jaar ook constant.
Geen excuses
Dings’ ultieme advies: smeer dagelijks. “Uv is er altijd. Behalve ’s nachts. De uv-stralen van de zon zijn er altijd, het hele jaar door, en bereiken ons ook door bewolking en door ramen. Vergeet niet dat sommige cosmeticabestanddelen zoals bijvoorbeeld bepaalde zuren, peelings of essentiële oliën de huid zongevoeliger maken. Nog een reden dus om elke dag de huid te beschermen. Een zonnefilter beschermt niet alleen de huid, hij helpt ook de vitaminen en antioxidanten in de serums en crèmes die je elke ochtend smeert, beschermen. Ik hoor vaak dat we vitamine D een essentiële vitamine is voor de gezondheid. Dat klopt, maar het is geen excuus om niet te smeren. Tot slot, mijn samenvatting: sunscreen is for life, not just for summer.”
Lees ook: Zo creëer je imperfecte, zomerse water waves
Shop hieronder onze favoriete zonnecrèmes