62% van de Belgische mannen voelt sympathie voor #MeToo
© unsplash

62% van de Belgische mannen voelt sympathie voor #MeToo

Leestijd: 1 min

Zo’n 69% van de vrouwen en 62% van de mannen geeft aan sympathie te hebben voor de #MeToo-beweging of er zich sterker door te voelen. Dat blijkt uit de nationale seksisme-enquête ‘YouToo’, gelanceerd door het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen. “Het beeld dat enkel jonge vrouwen of slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag voorstander zijn van #MeToo, klopt niet”, stelt adjunct-directeur Liesbet Stevens.

/

“De #MeToo-beweging klaagt de onzichtbaarheid en straffeloosheid van een alomtegenwoordig fenomeen in onze samenleving aan, seksueel grensoverschrijdend gedrag”, legt Stevens uit. “Het is een gepolariseerd debat en in de media krijgt de beweging vaak kritiek. Al blijkt dat geen goede afspiegeling te zijn van wat er leeft bij de bevolking.

Lees ook: 7 zomerse activiteiten om in augustus te doen in Brussel

Zo wordt de #MeToo-beweging vaak gelinkt aan de jongste generatie feministen. De data bevestigen echter niet dat er een generatiekloof zou bestaan. Al zit er wel een curve in sympathie voor de beweging naar leeftijd en is die omgekeerd bij vrouwen en mannen. Bij vrouwen is er meer sympathie voor de beweging bij jongeren en ouderen, bij mannen zit de piek van voorstanders bij de 35 tot 44-jarigen.

/

Slachtoffers

Ook het idee dat vooral slachtoffers van seksueel geweld de #MeToo-beweging genegen zijn, mag opgeborgen worden. Uit het onderzoek blijkt dat 18% van de vrouwen en 3% van de mannen aangeeft sympathie te hebben voor de beweging specifiek omdat ze zelf slachtoffer werden. Daar staat tegenover dat 6% van de vrouwen en 2% van de mannen zich niet echt betrokken voelt bij de beweging, ondanks eigen ervaringen met seksueel geweld.

Lees ook: Tip: een zalige vakantie in de Provence in een van de mooiste hotels van Frankrijk

De kans dat iemand sympathie voelt voor de #MeToo-beweging of er zich sterker door voelt, hangt vaak samen met andere ideeën. Er is een duidelijke correlatie met wie zich feminist noemt, gendergelijkheid essentieel vindt of wie onrechtvaardige structuren aan de basis van ongelijke kansen ziet. De kans wordt kleiner voor wie het belang van gelijke kansen relativeert en daar individuele verdienste tegenover plaatst.

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.

Tags: #MeToo.