Van droogbloemen tot een bloemenwolk: zo begin je eraan
© Sabine Zic

Van droogbloemen tot een bloemenwolk: zo begin je eraan

Door Florianne Thys
Leestijd: 2 min

Droogbloemen zijn al een tijdje populair. Je vindt ze tegenwoordig in tal van winkels, maar je kunt ze ook makkelijk zelf maken. Net als de populaire bloemenwolk die een indrukwekkend pronkstuk vormt in je interieur. Wij leggen uit hoe.

/

Belangrijk om te weten vooraleer je met je DIY-project droogbloemen begint, is dat bloemen met een dunne steel een no go zijn en dat je beter voor een kleurrijke bloem gaat in plaats van witte. Een dikkere steel droogt sneller en kleurrijke bloemen verkleuren minder. Er zijn in ons land verschillende bloemenweiden waar je al dan niet gratis bloemen kan plukken, of je koopt ze in de winkel. Zodra je het plukken en drogen onder de knie hebt, kan je je wagen aan een droogboeket voor gevorderden: de bloemenwolk.

Kleur in huis

Rozen, zonnebloemen, korenbloemen, papavers, fluitekruid, lavendel en grassoorten zijn enkele bloemsoorten die perfect geschikt zijn om te drogen. Ieder op zich voldoen ze aan de voorwaarden van een dikke stengel én kleur. Al is timing ook een belangrijk element in het droogproces. Zo pluk je het best een bloem wanneer ze op haar hoogtepunt zit wat betreft de kleur. Daarvoor ga je af op het seizoen waarin die welbepaalde bloem het meeste voorkomt.

Unsplash

/

Vermijd natte bloemen

Naast het idee dat bloemen plukken in mooi weer aangenaam is, vormt dit ook de meest geschikte moment. Na een regenbui of een koude ochtend zijn bloemen vochtig en dat moet je net proberen vermijden. Hoe droger een bloem is als je ze plukt, hoe beter. Na het plukken, start het droogproces. Hiervoor kan je krantenpapier gebruiken of hang je het boeket omgekeerd in een ‘droge’ ruimte. Kies je voor het krantenpapier dan is het aangeraden om een zwaar gewicht op de krant te plaatsen. Enerzijds om het droogproces te versnellen, en anderzijds om de kleur beter te behouden.

Unsplash

Drogen in de lucht

Kies je voor de optie drogen in de lucht, dan groepeer je de bloemen met elastiekjes in kleine bossen. Hang de bloemen omgekeerd in een ruimte die donker is, wat in dit geval de kleur zal bewaren. De zolder bijvoorbeeld. Nog een andere methode is het gebruik van haarlak op de bloemen. Dit zorgt ervoor dat de bloemen hun vorm behouden en minder breekbaar zijn. Daarna rest je vooral veel geduld. Gemiddeld duurt het een vier- tot zestal weken vooraleer bloemen mooi gedroogd zijn.

Sabine Zic

/

Bloemenwolk voor gevorderden

Van zodra de bloemen droog zijn, is het tijd om te decoreren. Nu we veel thuis zijn, kan een beetje kleur op de tafel of aan de muur wonderen doen. Zowel voor de gezellige sfeer in huis als voor je gemoedstoestand. Pak je het graag iets groter aan, dan hebben we een bloemenwolk in petto. De bloemenwolk is een trouwe liefhebber op trouwfeesten boven een dinertafel of in de inkomhal.

Sabine Zic

Al zijn er tal van bloemenwolken die heel subtiel zijn, wat je huiskamer of slaapkamer die extra touch kan geven. Helena Samyn, creatieveling in hart en nieren, houdt zich dagelijks bezig met het creëren van bloemenwolken en combineert hiervoor verschillende kleurenpaletten die een indrukwekkend effect geven. Wat begon als een hobby van gedroogde bloemen verwerkt in onderleggers, is geëvolueerd in het creëren van bloemenwolken die ze verkoopt bij een Gentse kledingwinkel Lost in Pablos. Het zijn echte eyecatchers die mits wat techniek en oefening door iedereen te verwezenlijken zijn.

Sabine Zic

Lees meer Marie Claire op: Florascoop 2020: deze bloemen haal je best in huis volgens jouw horoscoop; Hier koop je mooiste droogbloemen in België; Lente op je bord: 5 fleurige gerechten met bloemen

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Bloemen, Bloemenwolk, Droogbloemen, Lente.