Zonder room en spek: zo maak je volgens twee Italiaanse chefs dé ultieme spaghetti alla carbonara
© rv

Zonder room en spek: zo maak je volgens twee Italiaanse chefs dé ultieme spaghetti alla carbonara

Door Enya Torrez
Leestijd: 2 min

Vandaag is het Carbonara Day, de dag waarop we het gekende Italiaanse gerecht in de kijker zetten. Vaak mismeesterd met room of spek, verdedigen twee Brusselse chef-koks met Italiaanse roots de eer van de typische carbonara.

/

Pasta carbonara is een iconisch gerecht in de Italiaanse keuken. Ter gelegenheid van Carbonara Day op 6 april geven twee Brusselse restaurants hun kijk op het gerecht en onthullen ze hun geheimen voor een overheerlijke carbonara. Net zoals in Italië en makkelijk om zelf te maken.

Als echte Italianen hoeven zij niets te weten van room, spek of eender welke kaas die niet Pecorino Romano is. Een authentieke spaghetti alla carbonara maak je onder andere met Guanciale, dat zijn gezoute varkenswangen. Wil je het zoutgehalte van het gerecht verzachten, dan kan je Parmezaanse kaas toevoegen aan het gerecht.

Lees ook: Hét recept voor de pasta met feta dat viraal gaat op TikTok.

1. Osteria Romana

Ingrediënten, voor twee personen:

 • 200 gr pasta
 • 2 eierdooiers
 • 70 gr Pecorino
 • 2 gr peper
 • 80 gr Guanciale (varkensvlees) op 1 cm gesneden
 • Heel veel liefde

Bereidingswijze:

 1. Bak de varkenswang in de pan op een laag vuur zodat het vet kan smelten, en laat verder bakken tot hij knapperig is.
 2. Kook de pasta in, licht gezout, kokend water.
 3. Meng de eierdooiers, de helft van de Pecorino kaas en het gesmolten vet van de wang tot een zoute sabayon, op bain marie. Laat staan.
 4. Zodra de pasta klaar is, meng je het met de sabayon. Voeg een beetje kookwater toe en uiteindelijk ook de krokante varkenswang.
 5. Werk het bord af met de andere helft van de Pecorino en draai de pepermolen royaal. Voor het beste resultaat, serveer dit gerecht warm, tussen 62°C en 65°C.

Osteria Romana, Avenue Legrand 11, 1000 Brussel.

/

2. Gabriella Delicatessen

Ingrediënten, voor vier personen:

 • 500 gram spaghetti
 • 10 eierdooiers
 • 200 gr Pecorino Romano
 • 100g Parmigiano Reggiano 20 maanden
 • 300g Guanciale Tito (Toscana)

Bereidingswijze:

 1. Zet een ruime kookpot met water op het vuur en breng het aan de kook. Zodra het water kookt, gaar je er de spaghetti in. Kook de pasta al dente.
 2. Snij het Guanciale en bak het in de hete pan zonder vet. Laat het krokant bakken, zet het vuur af.
 3. In een mengschaal, zet er de eidooiers, de geraspte Percorino Romano en ook de geraspte.
  Parmigiano Reggiano in. Voeg beetje per beetje het kookwater toe om een mooi romig en consistent saus te vormen. Men kan ook een beetje van het Guanciale kooksap toevoegen om de smaken te versterken.
 4. Voeg de pasta toe in het mengschaal om alles te mengen.
 5. Serveer de pasta op een bord, kruid met peper en strooi de krokante Guanciale bovenop.

Gabriella, Sint-Jobsesteenweg 666, 1180 Ukkel.

pasta carbonara

Pers

/

Onze favoriete restaurants

De horeca gaat binnenkort hopelijk weer open. Genoeg gekookt voor jezelf. Tijd om je benen onder tafel te schuiven en te genieten van een gezellig avondje restaurant. Wij lijsten onze favoriete restaurants op waar je de beste spaghetti alla carbonara kan eten:

Pasta Hippo Vino, Antwerpen

Ben je op zoek naar een goed adresje voor pasta’s in Antwerpen, dan moet je bij Pasta Hippo Vino zijn. Deze ultra gezellige pastabar werkt alleen met de beste producten. Het resultaat? Een volledige avond verwennerij. Al moeten we wel toegeven dat dit restaurant zondigt tegen het authentieke recept. Maar de pasta carbonara is gewoon zo goed, dat hij het vermelden waard is.

Pasta Hippo Vino, Oude Koornmarkt 32 – 34, 2000 Antwerpen.

Pasta Divina, Brussel

Ook in onze hoofdstad kan je terecht voor een heerlijk bordje spaghetti alla carbonara. Voor velen is de pasta bij Pasta Divina het beste bordje koolhydraten ooit gegeten. Verwacht je hier aan ultra verse pasta en een avondje uitstekende bediening.

Pasta Divina, 16 rue de la montagne, 1000 Brussel.

Mario restaurant & traiteur, Antwerpen

Mario is hoogstwaarschijnlijk het oudste Italiaanse restaurant in Antwerpen. Geopend net na de Tweede Wereldoorlog vind je hier de meest authentieke pastarecepten. Ondertussen staat niet meer Mario himself aan het stuur van dit ultra Italiaanse restaurant, wel zijn zoon. Een echt familierestaurant, Italiaanser kan bijna niet.

Mario restaurant & traiteur, Kammenstraat 71, 2000 Antwerpen.

Lees meer Marie Claire op: Goei eten: 3 recepten voor wie houdt van lekker en simpel, 4 winterse pizza recepten met een twist en Met deze 3 gerechten maak je een miezerige dag veel beter.

Tags: Carbonara Day, Italiaanse keuken.