Tournée Minérale: het effect van alcohol op je lichaam
© Unsplash

Tournée Minérale: het effect van alcohol op je lichaam

Door Lieselot Luykx
Leestijd: 3 min

In de maanden december en januari drinken we standaard (nog) meer alcohol dan normaal. Nu het nieuwe jaar écht van start is, kan het je misschien helpen om jezelf terug in het gareel te krijgen door deel te nemen aan Tournée Minérale.

Een wijntje bij het avondeten, een glas cava tijdens een receptie én een cocktail tijdens een avondje uit: alcohol maakt deel uit van de dagelijkse routine van velen. Toch kunnen we stellen dat alcohol schadelijk is voor je gezondheid. Graag willen we bij Marie Claire je bewust maken van wat alcohol precies doet met je lichaam (fysisch/psychisch).

Op deze manier word je misschien extra aangemoedigd om deel te nemen aan Tournée Minérale?

/

Verminderde seksuele beleving

Door de ontremmende en verdovende werking van alcohol kan het invloed hebben op de seksuele beleving. Door regelmatig te drinken neemt de zin in vrijen bij vrouwen meestal af én de intensiteit van een orgasme vermindert. Bij mannen kan het zelfs leiden tot erectieproblemen. Tenslotte heeft het ook een nefaste werking op de vruchtbaarheid.

/

Huidveroudering

Wanneer je regelmatig alcohol drinkt zal je na verloop van tijd merken dat je ogen steeds meer gaan opzwellen. Alcohol verwijdt de bloedvaten met als gevolg dat vocht zich anders gaat verdelen. Vochtophopingen zullen vooral zichtbaar zijn boven en onder de ogen. Alcohol zorgt er tenslotte ook voor dat je lichaam uitdroogt en het kan vroegtijdige rimpels in de hand werken.

 

/

Migraine

Migraine is een vorm van hoofdpijn die wordt veroorzaakt door een storing van de bloedcirculatie in de schedel. De juiste oorzaken zijn nog onbekend, maar mogelijk spelen erfelijke factoren een rol. Migraine treedt op onder de vorm van aanhoudende ‘attacks‘ die enkele uren kunnen aanhouden. Als je gevoelig bent voor migraine, overdrijf dan niet met rode wijn (mogelijk omdat deze veel tannine bevat).

 

/

Gewrichtspijnen

Ook kan alcohol zeer negatief inwerken op jicht. Jicht is een vorm van ontstekingsreuma met plotselinge en pijnlijke aanvallen van gewrichtsontstekingen. Jichtaanvallen worden veroorzaakt door te veel urinezuur. Alcohol bevat veel purine, wat de aanmaak van urinzuur stimuleert.

/

Geheugenstoornissen

Wanneer je veel alcohol drinkt ga je steeds slechter presteren op geheugentests. Dit is ook voor jongeren het geval. Er wordt idem slechter gepresteerd op tests die leervermogen en ruimtelijk inzicht meten. De stoornissen kunnen gaan van black-outs tot zelfs een ernstige vorm, namelijk het ‘Korsakov syndroom’. Het ‘Korsakov syndroom’ leidt tot onomkeerbare hersenbeschadiging.

 

/

Ondergewicht / overgewicht

Ondergewicht: door overmatige alcoholconsumptie kunnen er veel voedingstekorten in het lichaam ontstaan. Het kan zijn dat je een tekort aan vitamine B en zink hebt waardoor het kan zorgen dat je ondervoed geraakt. Ondergewicht komt vaker voor bij zware alcoholverslaafden.

Overgewicht: alcohol kan niet kan worden opgeslagen in het lichaam en wordt snel verbrand. Daardoor wordt de verbranding van andere energiebronnen, met name vet, onderdrukt. Het vet dat overblijft, wordt opgeslagen, vooral in de buik (vandaar de befaamde ‘bierbuik‘).

/

Leverschade

Levercirrose is een risicofactor voor het ontstaan van leverkanker. Levercirrose kan ook leiden tot leverfalen. In de meeste gevallen treedt levercirrose op na jaren van veel of zwaar drinken.

 

/

Depressie

Alcohol en depressie zijn vaak nauw met elkaar verweven. Hierbij is niet altijd op het eerste zicht duidelijk wat oorzaak en gevolg is. Wat we wel weten is dat wanneer je je een langere tijd somber voelt, alcohol niet goed is. Op het moment zelf kan je misschien eventjes vreugde ervaren, later volgt de dip en deze wordt steeds sterker.

/

Verhoogde kans op kanker

We eindigen met ‘verhoogde kans op kanker’ als laatste puntje. Volgens recente overzichtsstudies zou er een verband bestaan tussen alcoholgebruik en kanker. De mate waarin alcoholgebruik het risico op kanker verhoogt is afhankelijk van de hoeveelheid alcohol die gedronken wordt. Hier willen we absoluut niet zeggen dat mensen die kanker hebben waarschijnlijk ongezonde leefgewoonten hebben, want dit is vaak in de gevallen niet zo. Alcohol kan wel een extra gevaar vormen. Vooral borstkanker, leverkanker, slokdarmkanker, keelkanker en darmkanker komen vaker voor bij overmatig alcoholgebruik.

/

Tournée Minérale

Tournée Minérale is een bewustmakingscampagne rond alcoholconsumptie die voor het eerst werd georganiseerd in februari 2017. Deelnemers engageren zich om een maand lang geen druppel alcohol te drinken. De campagne gaat uit van de Stichting Tegen Kanker, de Druglijn en het Vlaams Expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs (VAD).

Bewustmaking is key om in februari er voor de volle 100% te kunnen gaan, Tournée Minérale! 

Vond je dit een interessant artikel? Lees dan ook – 8 duidelijke signalen dat jij te veel suiker eet

(Bron: Alcoholhulp)

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Alcohol, Bewustmaking, Tournée Minérale.